latinica  ћирилица
01/09/2024 |  12:45 ⇒ 12:50 | Аутор: ТАНЈУГ

Косовска Митровица: Кордон Кфора повукао се са моста на Ибру, остала возила

Кордон италијанских карабињера из састава Кфора повукао се са моста на Ибру, гдје су раније данас распоређени, док су на мосту остала возила Кфора.
КФОР на Ибру у Косовској Митровици (Фото: TANJUG/ STR/ bs) -
КФОР на Ибру у Косовској Митровици (Фото: TANJUG/ STR/ bs)

На мосту остају и два оклопна возила и два џипа карабињера, као и један џип из чешког састава Кфора.

Раније су у Кфору за Тањуг рекли да су додатни ресурси који припадају Мултинационалној специјализованој јединици Кфора привремено стационирани на главном мосту преко ријеке Ибар у Косовској Митровици.

У одговору на питање да ли је Кфор појачао своје снаге на мосту на Ибру након што је тзв. косовска полиција упала у српске институције на сјеверу КиМ и након најава Приштине да ће мост отворити за саобраћај аутомобила, наведено је да су додатна распоређивања дио периодичне обуке коју КФОР спроводи како би "тестирао своје дугогодишње процедуре и заштитио своје највише оперативне стандарде".

Кфор подсјећа да је стално присутан на главном мосту на Ибру у Косовској Митровици и да наставља да спроводи редовне патроле у ​​његовој околини.

Италијански карабињери стално су стационирани на мосту на Ибру, а данас су на мосту били распоређени и припадници јединице за разбијање демонстрација из италијанског састава Кфора, који су, како је речено новинарима, извели показну вежбу.

На мосту у Косовској Митровици и јуче су припадници чешког контингента Кфора једно време били поставили кордон, али су се касније повукли.

На мосту су од јуче и два оклопна возила Кфора.

Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа Владе Србије у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Делегација Српске листе јуче је на освојеним састанцима са амбасадорима земаља Квинте, замјеником команданта КФОР-а и шефицом УНМИК-а Каролин Зијаде указала на потребну хитне акције међународних представника, повратак на пређашње стање и спречавање нових једностраних потеза Приштине којима се протерују Срби са Косова и Метохије.

Најновију једнострану акцију Приштине осудили су мисија ЕУ у Приштини, као и амбасада САД и амбасадори Њемачке, Велике Британије и Француске.

Приштина је најавила и отварање моста на Ибру за саобраћај аутомобила, иако се томе против Срби на КиМ и Београд, истичући да то угрожава безбедност Срба у Покрајини.

Отварању моста у овом тренутку противе се и ЕУ, САД, КФОР и Квинта, наводећи да то питање треба да буде део дијалога Београда и Приштине.