latinica  ћирилица
01/09/2024 |  11:51 ⇒ 12:51 | Аутор: СРНА

Гујон: Истином се борити против лажи о Космету и Србима

Директор Канцеларије за јавну и културну дипломатију Србије Арно Гујон изјавио је да ће специјални тимови који ће радити на пет језика и бавити се супротстављањем лажним вијестима против Србије пратити и извјештавање о Косову и Метохији, као честој теми у свјетским медијима.
Арно Гујон (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr) -
Арно Гујон (Фото: TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ/ nr)

- Косово и Метохија јесте честа тема у западним медијима и уопште у светским медијима и ми ту морамо рационално да поступимо и да објаснимо какве ствари заправо јесу - навео је Гујон.

Он је рекао да ће то на политичком нивоу бити подсјећање шта је потписано, шта није потписано, шта је испоштовала Србија, а шта није Приштина.

- И то на сваком нивоу људи треба да знају, јер то нама иде у корист зато што је Србија увек била конструктивна и држала до своје речи, а то није случај са Приштином. У оквиру дијалога Београда и Приштине морамо да радимо на томе - нагласио је Гујон.

Навео је да ће пажња тимова бити с једне стране усмјерена на власти и дипломатију одређених држава, али да им је намјера и да се обрате народима тих земаља тако што ће им објаснити како живе Срби данас на Косову и Метохији.

- Да кроз људску причу и призму, кроз емоције допремо до обичног грађанина у Француској, у САД, у Немачкој. Желимо да се дотакнемо те људске судбине, да је покажемо, да објаснимо како живе Срби данас у Косову Пољу, у Призрену или у Косовском Поморављу - рекао је Гујон за Косово онлајн.

Нагласио је да ће специјални тимови реаговати сваки пут када у свјетским медијима буде пласирана лажна вијест о Србији.

- Истином можемо да се боримо против тих лажних вијести тако што ћемо сваки пут, кад буду објавили лажну вијест да пошаљемо деманти. Кад буду рекли нешто негативно о Србији, да ми кажемо нешто позитивно кроз ауторске текстове, кроз чланке, кроз појављивање у тамошњим медијима - навео је он.

Гујон је рекао да је жеља да се организује долазак страних новинара у Србију.

- Мислимо да је најбољи начин да људи упознају Србију, да је осете, да се упознају са Србима, са нашим властима и да виде да оно што је изговорено, оно што је преношено годинама уназад о Србији и Србима не одговара реалности, не одговара истини - истакао је Гујон.

Он је указао на то да су многи новинари на Западу направили каријере на основу лажних вијести о Балкану и Србији и као примјер навео новинарку Си-Ен–Ена Кристијан Аманпур.

Гујон сматра да је трудом и радом, ипак, могуће пробити медијске баријере.

- И то је оно што ћемо да радимо. Неће бити лако, али за то водимо борбу. Зато је основана Канцеларија за јавну и културну дипломатију. Да се боримо за Србију, за српски народ, да се боримо за истину и да променимо слику о Србији и Србима у свим свјетским медијима - поручио је Гујон.