latinica  ћирилица
01/09/2024 |  07:47 ⇒ 08:45 | Аутор: РТРС

Отворен 11. Кустендорф на Мећавнику

Концертом пијанисткиње Зарине Шиманскаје која је извела дјела Дебисија, Равела и Стравинског и мецосопрана Зинаиде Царенко са дјелима Чајковског, Корсакова и Камиј Сен-Санса на Мећавнику је почео 11. Фестивал класичне музике Кустендорф Класик.
Кустендорф отварање - Фото: РТРС
Кустендорф отварањеФото: РТРС

Оснивач фестивала Емир Кустурица рекао је да се на позорници Мећавника смењују велики умјетници и млади који ће постати велики умјетници, између двије крајности које представљају живот и смрт, доносећи на сваки начин тријумф живота над смрћу, конструктивности над деструктивности, откривајући магични свијет.

- Никола Тесла је тврдио да ниједан човјек није умро већ се претворио у светлост, вјеровао је да људска енергија долази из етра... Ако духовна енергија плови етром онда свака умјетност тежи да буде музика. Сваки од умјетника који овде наступа употпуњава живот у којем нема смрти - поручио је Кустурица отварајући фестивал.

Отварању фестивала присуствовао је и министар културе Никола Селаковић и Александар Дибаљ, начелник департмана за комуникакације компаније Гаспром њефт која је од почетка фестивала коорганизатор.

- Завидим младим извођачима који су допутовали и понеће утиске за цијели живот. Овде је дивна атмосфера, у исто вријеме демократија, слобода и стваралаштво, сви могу да раде шта воле, а с друге стране ће имати прилику да се такмиче и чују свјетске звјезде - казао је Дибаљ.

У такмичарском програму је 36 младих умјетника из Србије, Русије и Белорусије, а о добитницима награде фестивала "Златна матријошка" одлучиће међународни жири који ће чинити диригент Михаил Голиков, пијаниста и професор на ФМУ Владимир Милошевић и композиторка и гитаристкиња Маја Ле Ру Обрадовић.

Ученици Школе за музичке таленте из Ћуприје и музичких школа "Мокрањац" и "Ватрослав Лисински" из Београда показаће своје таленте током дана, а биће одржана и два концертна предавања о стваралаштву композитора Петра Стојановића и Анте Гргина.

Вечерњи сати резервисани су за концерте прослављених домаћих и светских уметника, а први пут биће изведена и два музичко-сценска дела: комична опера "Иза оперских кулиса" Вере Миланковић у извођењу ансамбла Министарства одбране "Станислав Бинички" и драмска опера "Шум шуме преко поља" Александра Седлара.

Током фестивала биће отворена и нова галерија под називом "Ђузепе Ротуно" уз изложбу фотографија Јанка Кустурице. Кустендорф КЛАСИК траје до 3. септембра.