latinica  ћирилица
01/09/2024 |  07:23 ⇒ 09:55 | Аутор: РТРС

Приштинска полиција и даље блокира зграде српских институција у Косовској Митровици

Припадници такозване косовске полиције наоружани дугим цијевима и јутрос су распоређени испред зграда српских институција у Косовској Митровици које су у петак насилно затворили.
Косовска Митровица - мост КФОР (фото: TANJUG/ STR/ bs) -
Косовска Митровица - мост КФОР (фото: TANJUG/ STR/ bs)

Ситуација у сјеверном делу Косовске Митровице је мирна, али се међу грађанима осјећају тензије.

На мосту на Ибру и даље се налазе паркирана два оклопна возила италијанских карабињера Кфора, као и једно полицијско возило у близини.

Тзв. косовска полиција упала је у петак у зграде Привремених органа у Лепосавићу, Косовској Митровици, Звечану и Зубином Потоку, као и у болнички круг КБЦ Косовска Митровица, зграду у којој се налазе просторије ПИО Фонда, просторије Канцеларије за КиМ, Косовско-митровачког управног округа и Центра за социјални рад.

Министар унутрашњих послова привремених приштинских институција Џељаљ Свечља изјавио је, након упада полиције у зграде Привремених органа на северу КиМ, да они више неће радити.

Српска листа: Тражили смо хитну акцију међународних представника и повратак на пређашње стање

Делегација Српске листе предвођена предсједником Златаном Елеком имала је у Приштини састанак са амбасадорима земаља Квинте, а након тога и са замеником команданта Кфор-а генералом Федериком Бернаком, као и са шефицом УНМИК Каролин Зијаде.

Представници Српске листе су указали на потребну хитне акције међународних представника, повратак на пређашње стање и спречавање нових једностраних потеза у режији Аљбина Куртија којима се протјерују Срби са Косова и Метохије.

Захтијевали смо веће присуство снага Кфор-а на сјеверу Косова и Метохије и заштиту српског становништа које је на удару режима у Приштини те ангажовање свих да се сачува мир на овим просторима.

Посебно смо нагласили да је српски народ чврсто опредељен за мир те повратак дијалогу како би се ријешила сва отворена питања на демократски и цивилизован начин, а не уз бруталну употребу силе и једностране акције режима у Приштини.

Представници Квинте су поновили став изнесен у свом саопштењу, да ни на који начин нису подржали једнострану акцију косовских институција.

Да су те акције спроведене без координације са њима, те да очекују да се сва питања решавају кроз дијалог којим управља Европска унија. Поновили су да су због једностраних акција Косову уведене и одговарајуће мјере које су и даље на снази.

Портпаролка НАТО: Веома смо разочарани

Портпаролка НАТО-а Фарах Дахлалах написала је да су у Алијанси веома разочарани јучерашњим акцијама на северу Косова које, и поред обећања приштинских власти, нису координисане са НАТО и Кфором.

- Кфор је у потпуности спреман да одржи свој мандат добијен Резолуцијом СБ УН 1244. Потребна је деескалација и пуно ангажовање у дијалогу са ЕУ - навела је портпаролка НАТО-а на мрежи X.