latinica  ћирилица
28/08/2024 |  18:32 ⇒ 29/08/2024 | 08:26 | Аутор: РТРС

Пад хеликоптера ОС БиХ отворио старо питање - колико су исправне и квалитетне летјелице? (ВИДЕО)

Хеликоптер Оружаних снага БиХ срушио се у Јабланичко језеро. Избјегнута је трагедија јер се четворочлана посада спасила и нису животно угрожени. Утврђују се узрок пада. Летјелица је била ангажована на генералној проби за вјежбу са Цивилном заштитом Коњиц.
Хеликоптер Оружаних снага БиХ (фото: уступљена фотографија) -
Хеликоптер Оружаних снага БиХ (фото: уступљена фотографија)

Слично се дешавало и раније са летјелицама Оружаних снага па се након свега отварају стара питања- да ли имају квалитетну хеликоптерску флоту? Да ли најновији инцидент потврђује да одбијање помоћи хеликоптера из Србије у гашењу пожара није ништа друго него неразуман потез политичког Сарајева и неозбиљна политизација озбиљне ситуације?

Хеликоптер Оружаних снага БиХ јутрос је пао у Јабланичко језеро. Четири члана посаде – пилот, копилот, техничар- летач и специјалиста службе трагања и спасавања преживјели су пад. Очевици кажу да је било страшно.

У Министарству одбране у Савјету министара кажу да је хеликоптер закачио за далеководне жице, ипак увиђај је у току па се и тачан узрок пада утврђује.

- Наш хеликоптер закачио је жицу далековода. Двије је пресјекао трећа га је оборила. На сву срећу брзом реакцијом чланова посаде и цивилне заштите и припадника Оружаних снага који су чамцима дошли све је добро прошло. Све се дешавало у 40 секунди да је била која секунда касније питање је шта би се десило - рекао је Зукан Хелез министар одбране у СМ БиХ.

Александар Гогановић замјеник министра одбране у СМ БиХ рекао је да је један припадник посаде тражио помоћ.

- Три нису. И то је најважније да није страдалих било. Јер хеликоптери ће се купити нови,а људски животи се не могу надомјестити - додао је он.

Шта би још требало да се деси да се политичко Сарајево не оглушује на упозорења из Републике Српске на дотрајалост хеликоптера Оружаних снага ? Шта би још требало да се деси да помоћ која је нуђена из Србије у гашењу пожара буде схваћена као пружена рука спаса, а не политизација ситуације, што федерални политичари покушавају да прикажу и јефтино се додворе својим бирачима?

- Ми вам нудимо да вам завршимо аутопут , немате аутопут , ајде да вам помогнемо, нећете, не ваља. … Молимо вас да вам дамо најсавременији хеликоптер за гашење пожара не кажете имамо ми .. па немате .. молимо вас давам помогнемо нећете да вам помогнемо - каже Александар Вулин потпредсједник Владе Србије.

Не само да је Србија хтјела да помогне у гашењу пожара, већ посједује хеликоптере који су много савременији за ове намјене за разлику и од оних исправних Оружаних снага БиХ. Сјеверна Македонија је прихватила помоћ комшија.

- Они су са великим задовољством то прихватили чим су чули те наше техничке карактеристике овог хеликоптера зато што је такав да може да носи пет тона пет тона воде је велика количина - рекао је раније Ивица Дачић министар унутрашњих послова Србије.

Хеликоптер Оружаних снага носи максимално 910 литара што је неупоредиво мање. Ово није први пут да је флота Оружаних снага БиХ на овакав начин остала без хеликоптера. Подсјећамо да је у Високом прије двије године пао хеликоптер. Такође, у фебруару 2012. усљед великих сњегова десила се слична ситуација у Калиновику. Након што је Хеликоптерски сервис Републике Српске 20 дана спасавао људе и извршио скоро 300 евакуација, тада под притиском федералних политичара у акцију се укључила и једна летјелица Оружаних снага. У хеликоптеру који је тада због неисправности пао била је и екипа Федералне телевизије. Људских жртава није било.

И овај пут на сву срећу у Коњицу је избјегнута трагедија. Надати се да ће ово бити упозорење и гласан аларм за политичко Сарајево да јефтини покушаји доказивања патриотизма преко леђа грађана могу скупо да коштају.