latinica  ћирилица
28/08/2024 |  14:53 ⇒ 15:48 | Аутор: РТРС

Свједочила генерални секретар предсједника Српске - Додик је дужан да потпише указе

Пред Судом БиХ одржано је рочиште предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу због "непоштовања одлука Кристијана Шмита", на којем је свједочила генерални секретар предсједника Српске Јелена Пајић Баштинац.
Суђење Додику и Лукићу - Фото: Screenshot/YouTube
Суђење Додику и ЛукићуФото: Screenshot/YouTube

Пајић Баштинац је у свједочењу рекла да је предсједник био дужан да потпише указе о објављивању два закона, јер би у противном одговарао према Уставу.

Она је навела да је потписивању указа претходила широка распарава у којој су учествовали представници власти у Републици Српској и представници на нивоу БиХ из Српске, правни експерти, професори међународног права који су анализирали све аспекте и предложили предсједнику да потпише указе јер институт виског представника, све и да је изабран у складу са процедурама, а није, не постоји и није инкорпориран у уставни систем Републике Српске.

Судија Сена Узуновић одредила је три рочишта у септембру, 11. 18. и 25. септембра, на шта је реаговала одбрана и предсједник Додик, јер је то у јеку предизборне кампање, затраживши да се одржи једно рочиште.

На сљедећем рочишту свједочиће свједок Лукићеве одбране Горан Босанчић, генерални секретар НСРС и биће изнесени материјални докази.