latinica  ћирилица
28/08/2024 |  14:12 ⇒ 14:12 | Аутор: РТРС

ЦИК БиХ започео едукативну кампању бирача

Централна изборна комисија Босне и Херцеговине започела је едукативну кампању бирача у Босни и Херцеговини.
ЦИК БиХ - Фото: РТРС
ЦИК БиХФото: РТРС

- Први догађај под називом "Корак ближе ка бољем разумијевању избора: Симулација гласања за жене" одржан је у Бањалуци за кориснице женских удружења на подручју овог града - саопштено је из ЦИК-а БиХ.

Како се у саопштењу додаје, симулација је организована с циљем практичне демонстрације нових законских измјена у поступку гласања те мотивисања корисница за активније учествовање у изборном процесу.

- Едукација бирача ће се наставити у Бијељини, Мостару и Сарајеву, гдје ће обухватити различите циљне групе с циљем да се изборни процес приближи свим грађанима. Централна изборна комисија БиХ посебно се фокусира на маргинализоване групе, укључујући ромску популацију, особе с инвалидитетом, жене из рањивих категорија и младе људе, с намјером да их додатно укључи и мотивише за активније учествовање на изборима. Осим теренских активности, на друштвеним мрежама Централне изборне комисије БиХ биће доступни едукативни видео материјали, инфографике и други визуални садржаји, који ће бити корисни грађанима унутар и изван БиХ.
Ова кампања се проводи уз подршку Мисије ОСЦЕ-а и УСАИД-а - додаје се у саопшптењу.