latinica  ћирилица
28/08/2024 |  14:04 ⇒ 14:38 | Аутор: СРНА

Којић: Људи треба да одлучују о свом статусу у мјестима у којима живе

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ ће подржати негативно мишљење Уставноправне комисије о Приједлогу закона о допуни Изборног закона БиХ чији су предлагачи посланици Клуба СДА јер је то једино исправно, будући да у конкретном случају није ријеч о питању повратника, већ о питању гласања, изјавио је посланик СНСД-а Милорад Којић.
Представнички дом ПС БиХ - Фото: СРНА
Представнички дом ПС БиХФото: СРНА

Којић је нагласио да Клуб СНСД-а жели да кроз Изборни закон који је исправан људи одлучују о свом статусу у мјестима у којима живе.

Он је упитао да ли неко ко не живи у локалној заједници треба да одлучје о судбини људи који остварују сва права у тој локалној заједници.

- Мислим да нема права. Дакле, неко сада живи у Бањалуци, живио је у Сарајеву, отјеран је из Сарајева и сада треба да одлучује - указао је Којић.

Приједлог закона о допуни Изборног закона БиХ, чији су предлагач и посланици Клуба СДА, у првом читању добио је негативно мишљење Уставноправне комисије која је утврдила да приједлог није у складу са Уставом, те нису прихваћени принципи овог законског приједлога.

Измјене овог закона односе се, између осталог, на то да се лицима која су у рату напустила општину пребивалишта омогући упис у бирачки списак како би гласали лично или у одсуству за општину пребивалишта из 1991. године, без обзира на општину садашњег пребивалишта.

Када је ријеч о Приједлогу закона о допуни Изборног закона БиХ чији је предлагач посланик Шемсудин Мехмедовић Уставноправна комисија је други пут утврдила да није у складу са Уставом, те нису подржани принципи.

Током расправе о негативном мишљењу Мехмедовић је предјседавајућем Представничког дома Небојши Радмановићу рекао да у рад парламента уводи "бахато понашање", тврдећи да се посланицима опозиције не дозвољава да изнесу своје мишљење.

Представнички дом је апсолвирао извјештаје комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Приједлогу закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, о Извјештају о прегледаном стању финансијског пословања политичких странака у 2021. години, о приједлогу закључака из Извјештаја о спровођењу јавног саслушања представника Министарства комуникација и транспорта.

Апсолвиран је и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о Извјештају о спровођењу јавног саслушања представника Министарства комуникација и транспорта, те о приједлогу закључака из Извјештаја о спровођењу јавног саслушања представника Института за метрологију БиХ и Савјета за метрологију БиХ, а у вези са доношењем нових подзаконских аката.

Посланици су апсолвирали и извјештај комисије Колегијума о настојању за постизање сагласности о посланичкој иницијативи Сабине Ћудић којом се задужује Министарство одбране у Савјету министара да у року од 30 дана од усвајања иницијативе донесе измјене или допуне Правилника о униформама Оружаних снага БиХ и тако омогући ношење хиџаба, као вјерског обиљежја, припадницама Оружаних снага БиХ, као и о посланичкој иницијативи Дениса Звиздића у вези са иницирањем процедуре закључивања Споразума о двојном држављанству између БиХ и Њемачке.