latinica  ћирилица
28/08/2024 |  12:26 ⇒ 15:12 | Аутор: РТРС

Подршка одбрани Додика и Лукића; И уз притиске, Српска ће изржати и постати још јача (ВИДЕО)

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић изјавила је данас у Сарајеву да нема кривице предсједника Српске Милорада Додика, те да је његова једина "кривица" што брани Српску и жели да остану њена овлаштења у складу са Дејтонским мировном споразумом.
Окупљање пред Судом БиХ - Фото: РТРС
Окупљање пред Судом БиХФото: РТРС

- Суђењем се жели укинути Република Српска, али и другим начинима, међу којима је финансијски да би била створена унитарна БиХ - рекла је Видовићев.

Она је истакла да ће, без обзира на све притиске, Република Српска изрџати и постати још јача.

Егић: Процес против Додика и Лукића унапријед режирана фарса

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Данијел Егић изјавио је уочи рочишта предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора "Службеног гласника" Милошу Лукићу у Сарајеву, да је цијели процес унапријед режирана фарса, за шта се инструкције добијају из страних центара моћи.

Егић је новинарима рекао да цијели процес нема везе ни са правом, ни са правдом.

- Прије седам дана били смо на "Кочићевом збору" гдје смо одали почаст нашем српском писцу и јунаку. Данас смо дошли у Сарајево да све потврдимо што је он писао у нека давна времена - "Кадија те тужи, кадија ти суди". Све се исто понавља - нагласио је Егић.

Илић: Окуљање пред Судом БиХ доказ подршке Додику и Лукићу

Амиџић: Суђење сваком човјеку у БиХ

Министар финансија и трезора у Савјету министара Срђан Амиџић рекао је данас да је суђење Додику и Лукићу суђење сваком човјеку у БиХ.

- Морамо разумјети да је ово суђење за сваког човјека који живи у БиХ, не само у Републици Српској већ и у Федерацији БиХ. Уколико су урушене све норме, укључујући и законске, имате ситуацију да се ниједан човјек који живи у БиХ неће моћи осјећати сигурно - рекао је Амиџић.

Он је додао и да је овај процес ружна порука свим људима који послују у БиХ.

- Јер ако се овакве ствари дешавају поставља се питање привредног амбијента комплетне БиХ и самим тиме квалитета живљења људи на овим просторима - рекао је Амиџић.

Кошарац: Једино реално да процес против Додика и Лукића буде прекинут

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац рекао је да је процес пред Судом БиХ против предсједника Републике Српске Милорада Додика класична политичка намјештаљка, јер је Додик на уставан начин штитио суверенитет Српске у процесу доношења одлука, те нагласио да је једино реално да буде прекинут процес против предсједника Републике и вршиоца дужности директора "Службеног гласника Српске" Милоша Лукића.

Кошарац је изјавио да је овај процес резултат дјеловања Кристијана Шмита и амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија.

- Није срамота рећи да је неко погријешио или био заведен утицајем овог двојца, Марфија и Шмита, да се извине Додику и институцијама Српске и да се овај процес заустави - нагласио је Кошарац.

Гогановић: Суђење Додику, институција и Уставу Републике Српске

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић рекао је пред Судом БиХ да је суђење против предсејдника Републике Српске Милорада Додика политичко монтирано суђење, које није суђење само њему, него и институцијама Републике Српске, па чак и самом Уставу Српске.

- И данас смо дошли овдје да бисмо пружили подршку предсједнику Додику, али и институцијама Републике Српске" - рекао је Гогановић.

Према његовим ријечима, свима је познато да је предсједник Републике дужан да дјелује према Уставу Српске, те да је, сходно томе, једино и могао да потпише указ који је донијела Народна скупштина.