latinica  ћирилица
28/08/2024 |  08:42 ⇒ 08:45 | Аутор: СРНА

Проблеми око родне равноправности у новом сазиву Европске комисије?

Крајњи рок за предају листе европских комесара је петак, 30. август, а све указује на то да ово неће проћи глатко јер су међу предложеним кандидатима углавном мушкарци што је противно захтјеву предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

Према наводима агенције АФП, на листи предложених комесара од 21 кандидата 16 су мушкарци упркос томе што је Фон дер Лајенова експлицитно од чланица блока тражила да дају шансу по једном мушком и женском кандидату.

Ниједна од чланица то није учинила и, како ствари стоје, жене ће бити на неколико од шест функција у наредном сазиву Европске комисије, укључујућу саму Фон дер Лајенову и кандидата за високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност, одлазећег премијера Естоније Кају Калас.

Постоји могућност да је један од главних узрока новонастале ситуације између Фон дер Лајенове и европских пријестоница то да постоји само подршка на папиру остварењу разних циљевима Брисела, попут родне равноправности, али у пракси њихове руке остају везане јер њихово извршење остаје на Европској комисији.

- Као чланице ЕУ очекујемо да Фон дер Лајенова тежи родној равноправности, али истовремено, исто тако вјерујемо да ми треба да предложимо кандидата за Европску комисију по нашој вољи. Нажалост, све указује на то да, овог пута, те двије жеље нису усклађене - изјавио је дипломата из ЕУ, који није желио да буде именован.

Фон дер Лајенова је родну равноправност ставила као приоритет у свом првом тиму али сада су она, Каласова и предсједник Европског парламента Роберта Мецола преузеле, што је без преседана, три од четири водеће функције у ЕУ уз само мушког представника на мјесту предсједника Европског савјета Антонија Кошту.