latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:09 ⇒ 16:20 | Аутор: РТРС

О`Брајан: Свако ко подржава санкционисана лица подложан санкцијама

Помоћник америчког државног секретара за европска и евроазијска питања Џејмс О`Брајан рекао је да је изненађен информацијом да су физичким лицима у Републици Српској затворени рачуни и угрожена егзистенција због америчких санкција.
Џејмс О'Брајан (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
Џејмс О'Брајан (Фото: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Одговарајући на питање шта је са људима који без судске пресуде могу остати без посла, немају личне рачуне и слично и да ли је увођење санкција кршење људских права, О`Брајан је у интервјуу за Капитал рекао да је изненађен том информацијом и да би волио више да зна о томе.

- Наше санкције поручују да не желимо да одређена понашања попут корупције користе долар и рачуне деноминиране у америчким доларима. Ми смо ти који одлучују ко може да користи наш систем. Изненађен сам што чујем за друге посљедице које сте навели. Чини ми се да је то ипак узроковано нечим другим. Волио бих знати више о томе. Изненађен сам што чујем да се људима не може платити - рекао је он.

О`Брајан је рекао да се о санкцијама не говори унапријед, у смислу планова у вези са њима, али да САД жели да власт функционише, како на нивоу БиХ тако и у Српској и ФБиХ, и да се јавни новац троши ефикасно за јавно добро.

Он је рекао и да "санкције поручују да је свако ко пружа материјалну подршку одређеној особи или институцији (која је под санкцијама) подложан могућим санкцијама".

Одговарајући на питање зашто санкције углавном погађају СНСД, О`Брајан је рекао да је СНСД владајућа странка у Републици Српској и да има приступ ресурсима и очекивано више прилика да почини оно због чега се уводе санкције.

- То је и због улоге коју имају у Влади Републике Српске, а не зато што ми бирамо једну странку у односу на другу - додао је он.