latinica  ћирилица
27/08/2024 |  12:59 | Аутор: СРНА

Рунић: Влада ФБиХ повратничке општине гура у још већу дубиозу

Начелник општине Дрвар Душица Рунић изјавила је да Влада Федерације БиХ повратничке општине које су најнеразвијеније у БиХ гура у потпуну дубиозу, умјесто да им помаже.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

- Влада Федерације умјесто да се држи обећања датих на почетку мандата да ће равномјерно развијати све општине, изразито неразвијене општине гура у још већу дубиозу - истакла је Рунићева за Срну поводом одлуке Владе ФБиХ да укине помоћ у износу од 125.000 за текућу ликвидност буџета коју су све општине имале.

Према њеним ријечима, скандалозном одлуком да се укине линеарна помоћ у износу од 125.000 КМ за текућу ликвидност буџета коју су све општине имале претходних година додатно је отежан њихов положај.

Она каже да је Влада већину износа од 50 милиона КМ намијењеног за пројекте инкасирале управо развијеним општинама, а да се изразито неразвијеним наставља тренд пада давања.

- Међу посљедњих пет по минималном износу расподјеле налазе се четири општине са већинским српским повратничким становништвом - нагласила је Рунићева.

Она истиче да се анализом одлуке о расподјели не може доћи до реалног критеријума који је кориштен у ту сврху.

- Може се закључити да су четири повратничке општине добиле тек 1,48 одсто од укупног износа одобрених средстава, а Дрвар само 0,4 одсто, иако је са четири делегата у Дому народа ФБиХ у односу на укупан број становника најпарламентарнији град у БиХ - објашњава Рунићева.

Према њеним ријечима, за реализацију капиталник пројеката треба најмање пет година, јер је такав темпо и Владе ФБиХ када је у питању помоћ повратничким општинама.

- Општина Дрвар аплицирала је са пројектима вриједним два милиона КМ, а одобрено је 200.000 за наставак уређења градске пијаце. Када и како ћемо инвестирати у инфраструктуру када овом динамиком не можемо завршити пројекат реконструкције пијаце са којим смо ушли у већ трећу годину - рекла је Рунићева

Она наглашава да тренутно у Дрвару највише трпе пољопривредни произвођачи и трговци на пијаци који раде у изузетно тешким условима.

- Пројекат се имплементира средствима Владе ФБиХ од 2022. године када је одобрено 310.000 КМ, потом 2023.године 100.000, а ове 200.000 КМ што нам је довољно тек за завршетак реконструкције објеката. Остаје да урадимо спољно уређење и опремање реконструисаних просторија за шта је потребно издвојити још најмање 400.000 КМ по тренутним тржишним цијенама - каже Рунићева.

Влада ФБиХ донијела је 2. агуста Одлуку о расподјели средстава капиталних трансфера другим нивоима власти.