latinica  ћирилица
26/08/2024 |  22:18 ⇒ 22:22 | Аутор: sputniknews.com

Ђоковић: Млади тенисери ми дају додатну мотивацију

Новак Ђоковић, најбољи тенисер свих времена, рекао је да је био веома љут послије пораза од Карлоса Алкараса на Вимблдону прошле године.
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG) -
Новак Ђоковић (Фото: EPA-EFE/CAROLINE BLUMBERG)

Ђоковић се припрема за наступ на УС Опену, а уочи тог такмичења говорио је о многим темама.

- Млади тенисери су амбициозни и одлучни да играју најбоље против мене. То ми даје додатну мотивацију, буди звијер у мени. На примјер, забољело ме је много када сам од Алкараса изгубио финале Вимблдона 2023. Мислим да је он најкомплетнији тенисер кога сам видио у веома дугом периоду. Тај пораз ме је много наљутио, али и помогао да нађем енергију да освојим Синсинати и УС Опен. Зато су за мене такви ривали сјајна могућност да наставим да се мотивишем и трудим сваког дана - рекао је Ђоковић.

Говорио је и о свом карактеру.

- Моја вјештина је да могу да играм одлично у најважнијим моментима. То није таленат него резултат напорног рада. Можда дјелујем да сам смирен тада, али у мени је прави ураган. И ја осјећам сумње и страх у свакој партији. Не допада ми се то што људи причају да увијек мораш да будеш позитиван и оптимиста. Разлика између великих шампиона и осталих је способност да стигнеш на одређени ниво, да останеш кратко у стању нервозе, сумњи и страхова. То сам научио. Фрустриран сам, вичем, губим нерве, али се брзо приберем - истакао је Ђоковић.

Наравно, и о потешкоћама са којима се суочавао.

- Био сам проглашен негативцем, осјећао сам да је већина против мене. Као да је цијела планета против. Имао сам изузетак за путовање у Аустралију, али није испало како је требало. Људи су ме прогласили као антиваксера, али није тако. Ја сам само за право избора - каже Ђоковић.

Много је био критикован и због понашања на терену.

- Када изгубим нерве на терени и сломим рекет, што сам више пута урадио, нисам поносан на себе. Срамота ме је, али прихватам да нисам перфектно људско биће. Стрес је огроман на терену а још више када је публика против. Знам да многи мисле да волим да су људи против мене, али више волим да играм када осејећам подршку са трибина - истакао је Ђоковиц́.