latinica  ћирилица
26/08/2024 |  15:45 ⇒ 16:07 | Аутор: СРНА

Најбоља туристичка сезона у историји Јахорине

Република Српска биљежи најбољу туристичку сезону у историји са 27.000 ноћења више у првих шест мјесеци ове године у односу на ранији период, изјавио је данас на Јахорини министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.
Јахорина - Фото: РТРС
ЈахоринаФото: РТРС

Република Српска биљежи најбољу туристичку сезону у историји са 27.000 ноћења више у првих шест мјесеци ове године у односу на ранији период, изјавио је данас на Јахорини министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић.

- У наредних дан-два ћемо имати податке и за јул, а сигуран сам да ће ти подаци ићи у корист повећања броја ноћења. Јахорина и све што овдје радимо увелико доприноси доброј туристичкој сезони у Републици Српској - рекао је министар Шулић поводом данас одржане сједнице Скупштине акционара Олимпијског центра "Јахорина".

Шулић је навео да је су на сједници Скупштине акционара Олимпијског центра "Јахорина" усвојени сви предметни акти који су били на дневном реду.

- У име Владе Републике Српске желим да кажем да су и Надзорни одбор и управа предузећа радили прошле године јако добро и на врло високом нивоу. Сва предметна акта Владе Српске смо усвојили - рекао је министар Шулић, истичући опредјељење да се настави са развојем инфраструктуре и капацитета на овој олимпијској планини.

Он је подсјетио да су протекле двије зиме биле топле, али да је почела да се реализује визија коју је имао предсједник Српске Милорад Додик када је на најодговорније позиције у Олимпијском центру поставио Недељка Елека и Дејана Љевнаића о томе да Јахорина живи 365 дана у години.

- Требало је вријеме да визија коју је имао предсједник Додик дође до реализације и ево сада можемо причати о љетној сезони на Јахорини. Од директора /Олимпијског центра "Јахорина" Дејана Љевнаића/ сам чуо да је не тако давно 4.000 КМ био промет током љетне сезоне на Јахорини, а данас је вишемилионски. Сезона нам траје, хотели су пуни - рекао је Шулић.

Он је указао да је све више садржаја на Јахорини наводећи као примјер "Јахорина ултра трејл" па до фестивала или неких догађаја који хотелијери сами организују.

Шулић је указао и на повезивање локалне заједнице и општина Пале и Трново са Јахорином, тако да ова планина живи 365 дана.

- Када је предсједник Додик говорио о тој идеји, многи га нису разумјели. Ево сада доказ да Јахорина живи 365 дана и да ћемо из године у годину подизати ту љетну сезону - поручио је Шулић.

Према његовим ријечима, директор Љевнаић указао је на заинтересованост страних агенција да доводе своје туристе Јахорини, напомињући да постоје гаранције да ће захваљујући систему за осњежавање ова планина имати снијег и у случају да временски услови не иду на руку и да нема довољно падавина.

- То смо показали прошле године и 100 дана смо имали скијања без неких значајних падавина, док су сва скијалишта у БиХ и региону имали можда до 20 радних дана скијања. То показује да имамо одговорну управу и да се сваки запослени Олимпијског центра "Јахорина" односи према свом послу као да је то његова приватна, породична фирма и то је гаранција успјеха - додао је Шулић.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамјан Шкипина изјавио је данас да је затечен брзином којом је менаџмент Олимпијског центра "Јахорина" реаговао на његов допис који је упутио са циљем да укаже на виталне потребе локалне заједнице Пале и да их позове да се активније укључе у развој ове општине, чији значајан дио заузима олимпијска планина Јахорина.

- То су реални захтјеви и захтјеви већине грађана општине Пале и околине који стварно имају смисла. Видим да су људи из Олимпијског центра то препознали и хвала им на томе - рекао је Шкипина.

Он је честитао менаџменту Олимпијског центра "Јахорина" и похвалио резултате које су остварили у претходном периоду.

ЉЕВНАИЋ: ИЗВЕШТАЈИ О ПОСЛОВАЊУ ПОТВРЂУЈУ УСПЕХ И ДА СМО НА ДОБРОМ ПУТУ

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић изјавио је данас на Јахорини да је данашња Скупштина акционара била кључна за даље планирање и развој ове планине, са посебним фокусом на пројекте који ће знатно повећати квалитет услуга и видљивост ове дестинације на свјетском тржишту.

Љевнаић је рекао да су на Скупштини акционара усвојени извјештаји о пословању који потврђују успјех досадашње стратегије и говоре о томе да је Олимпијски центар "Јахорина" на добром путу.

Он је напоменуо да је данас 66. дан љетне сезоне, додајући да је ово најуспјешнија љетна сезона икада на планини.

- Имали смо 90.000 гостију на нашим летњим садржајима и 145.000 вожњи на нашим садржајима. Када то упоредимо са најуспешнијом сезоном која је била летња, дођемо до податка да смо већ на 50 одсто бољи у односу на ту сезону - истакао је Љевнаић.

Према његовим ријечима, то је била прошла љетна сезона, када је приход био 1.450.000 КМ, а да су сада већ на 2.100.000 КМ.

- Али, идемо још даље. Пред нама је минимум још 30 дана рада овога лета и често истичем да смо планина са највише летњих садржаја у Европи. Јахорина има 26 атракција и веома богату понуду - навео је Љевнаић на конференцији за новинаре.

Он је подсјетио и на успјешне организоване догађаје који су и с једне стране друштвено одговорни, прије свега "Јахорина ултра трејл", који је окупио 10.000 људи у јулу и имао 5.500 такмичара.

- Представљамо све наше природне лепоте кроз трке које су организоване, на шта сам посебно поносан. Могу да истакнем овај викенд иза нас када је одржан први породични фестивал на Јахорини гдје је пристуствовало 500 деце и 500 родитеља, углавном овдје из регије, односно из Источног Сарајева - рекао је Љевнаић.

Он је напоменуо да је Олимпијски центар, захваљујући највише подршци Владе Српске, министра за трговину и туризам Дениса Шулића и предсједника Републике Српске Милорада Додика, успио да приведе крају и инвестицију на Ски-центру "Игришта".

- Све пројекте које смо започели када је реч о инфраструктури, успели смо да завршимо, пре свега жичару на стазе, на систем вештачког оснежавања, на водоснабдевање који је био изузетно тежак, пројекат дужине седам километара где се сада пуни језеро које ће бити гарант да ћемо моћи да оснежавамо стазу и да сачекамо прве госте и током зиме на "Игриштима" - рекао је Љеванић.

Он је подсјетио да су сви становници Источног Сарајева имали бесплатно кориштење садржаја на Јахорини како би их испробали и доживјели планину као своју.

- Имамо још два бесплатна дана у септембру за грађане Источног Сарајева и одлуку да сви држављани БиХ имају 50 одсто попуста која се изузетно добро користи - рекао је директор Олимпијског центра.

Истакао је да су људи и те како заинтересовани за боравак на планини будући да планина даје најбољу алтернативу врућинама.

- Још један доказ да смо ово лето добро радили јесте велики број кампова, фудбалских, кошаркашких, рукометних, одбојкашких, Даун сyндром центра који такође бораве читаво лето код нас - навео је Љеванић, те додао да је више од 15.000 дјеце било у камповима.

Он је оцијенио да су све ближе томе да ће љетна сезона бити још популарнија него зимска, јер је зимски потенцијал достигао максимум, а летни може још много да се развија.

Љеванић је најавио за ову зимску сезону реализацију свих пројекта, истичући најзначајнији ски-лифт "Трново" који се надовезује на шестосјед и излази на врх Јахорине, уз који се граде и двије стазе.

- С друге стране, имамо и систем расвјете и могу рећи да је тај пројекат већ завршен повезивање Пољица и стазе "Новак Ђоковић" са стазом Скочине. И посљедњи пројекат је завршен - закључио је Љевнаић.

Скупштини акционара Олимпијског центра "Јахорина" присуствовали су министар трговине и туризма Републике Српске Денис Шулић, посланик у Народној скупштини Српске Дамјан Шкипина, те предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра Недељко Елек.

ПОЗИВ ФИРМАМА ДА ПОКАЖУ ДРУШТВЕНУ ОДГОВОРНОСТ, А НЕ ДА ВОДА БУДЕ СКУПЉА НА ПАЛАМА НЕГО У САРАЈЕВУ

Предсједник Надзорног одбора Олимпијског центра "Јахорина" Недељко Елек рекао је данас да је Олимпијски центар показао своју друштвену одговорност и позвао остале фирме да учине исто, а не да као паљански "Водовод" воду скупље продају Паљанима него Сарајлијама у Федерацији БиХ /ФБиХ/.

Елек је, говорећи о писму које је посланик у Народној скупштини Републике Српске Дамајан Шкипина упутио Олимпијском центру, а у којем је указао на то да је планина "скупа" за Паљане, рекао да ће грешка бити исправљена и да ће Паљани имати повластице на Јахорини, почевши од упола ниже цијене паркинга.

- Ријешићемо то и софтверски и законски на Шкипинину иницијативу - рекао је Елек.

Елек је подсјетио да је Олимпијски центар "Јахорина" реализује акцију беспалтног дијељења скија за сву дјецу и беспалтног скијања.

- Шта су добили од других предузећа? Шта су Паљани и дјеца добили од "Водовода"? Добили су да палћају скупљу воду од грађана федералног Сарајева - истакао је Елек.

Елек је рекао да је нормално да опозиција критикује власт, али да и на Палама и у Бањалуци постоји једна партија која се одметнула и која тврди да је дио "накарадног система".

- Ако ме ико слушао, слушао ме бивши директор "Водовода" на Палама Дејан Којић. Све што сам му рекао он је урадио, али оно што ме људски повриједило је то да је више слушао Конаковића него мене и обезбиједио јефтинију воду грађанима Сарајева, него грађанима Пала", рекао је Елек и поново све фирме позвао на одговрност.

Он је поновио да ће Олимпијски ценатар "Јахорина" дати попуст 50 одсто за житеље Пала, али и да очекује да то учине и хотелијери.

- Очекујемо и да "Дино парк" на Равној планини исто да 50 одсто попуста за грађане Пала. То су све теме о којима морамо да причамо - рекао је Елек.

Упитао је гдје је новац који је са Јахорине отишао у општину Пале и навео да та локална заједница није ништа уложила у Олимпијски центар и да је за сва улагања гарантовала Влада Републике Српске.

Елек је истако да је буџет општине Пале био осам милиона, а да је данас, захваљујући ренти и уређену 24 милиона КМ.

- Гдје су та 24 милиона КМ? Ако се питате гдје је новац са Јахорине, ево, 69 тендера је отишло у фирму "Станишић". Која је то друштвено-одговорна промотивна кампања те фирме? Немам ја ништа против те фирме. Само питам. Да ли то заслужује неко отворено писмо? Мислим да заслужује. Гдје су спортски клуболи којима су они помогли? Дејан Љевнаић је организовао и направио акцију подјеле бесплатних скија. Кажу накарадан систем. Слажем се, јер ако једна фирма добије 69 тендера, онда систем не ваља - поручио је Елек.

Елек је поновио да је Олимпијски центар "Јахорина" показао своју друштвену одговорност и указао на то да је фирма "Станишић" грађанима Пала дала "тровање" због зрачења "М:тел" торња који је постављен на земљишту које је у власништву Аце Станишића Демосовог посланика у Народној скупштини Републике Српске.

- Каже торањ има папире, па и Чернобил је имао папире, па поби онолике људе - истако је Елек и навео да је електро-енергетску сагласност за торањ "М:телу" потписао Ацо Станишић.

Он је рекао да је систем који то омогућава накарадан.

- Не ваља ништа, све морамо промијенити. Ако човјек сам себи може дати сагласност, како то може да буде - рекао је Елек.

Елек се осврнуо и на то да је Шкипина у писму тражио да се забрани обављање вјерских обреда на падинама и Јахорине и Требевића, будући да су вјерски обреди интимни чин и подсјетио да је давно предложио да се на Јахорини отворе "собе за молитву".

Елек је данас показо и мени ресторана у власништву Аце Станишића на Требевићу и указао на чињеницу да у понуди хране нема свињског меса, као и да је специјалитет куће "весели босанац".

- У Републици Српској на српском Требевићу нема свињетине, нема "бањалучког пива", нема "Ђедове ракије". Зашто?", упитао је Елек и замолио министра трговине и туризма Републике Срспке Дениса Шулића да покрене то питање у Скупштини.

Елек је рекао да ће одговори на све наводе из Шкипининог писма бити достављени одговори и поново позвао све фирме да покажу друштвену одговорност као што је то учинио Олимпијски центар “Јахорина.

- Овим питањима ћу се сада бавити и ја, без политике, као предсједник Надзорног одбора и човјек који је животно заинтересован за здравље становништва и економски просперитет - рекао је Елек.

Елек је истако да је Олимпијски центар "Јахорина" у посљедњих мјесец Влади Републике српске вратио 12 милиона КМ и јутрос милион и по КМ ИРБ-у.

- Стабилизовали смо предузеће и већих проблема више за Олимпијски центар неће бити - рекао је Елек на конференцији за медије након одржане Скупштине акционара Олимпијског центра "Јахорина".

Он је захвалио за сарадњу Дражену Врховцу, који је поднио оставку на мјесту вршиоца дужности директора Инвестиционо-развојне банке.