latinica  ћирилица
26/08/2024 |  09:47 | Аутор: СРНА

Кошарац: Напад на српску дјецу доказ ниског нивоа безбједности у Мостару

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац најошрије је осудио напад на српску дјецу у мостарском повратничком насељу Баћевићи и позвао надлежне институције да хитно истраже случај и приведу починиоце правди, напомињући да је ово осми напад на Србе у Мостару од почетка године.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

- Необјашњиво је и крајње забрињавајуће да ниједан починилац напада на Србе у Мостару није откривен, нити санкционисан. И даље чекамо на одговоре ко пријети српској дјеци, ко стоји иза опасних и радикалних порука, ко је оскрнавио Саборну цркву у Мостару, ко скрнави српске гробове, ко је запалио аутомобил српског повратника у насељу Ходбине - истакао је Кошарац.

Он је указао да је ово доказ веома ниског нивоа безбједности у самом Мостару.

- Опасно је и крајње увредљиво ћутање надлежних институција у Мостару, Херцеговачко-неретванском кантону и Федерацији БиХ /ФБиХ/. Нико од тих људи се није обратио српским повратницима. Мук је и код међународних званичника који су гласни у свим другим случајевима, осим када су жртве напада српски повратници. То нам говори какво је заправо стање у ФБиХ и БиХ - упозорио је Кошарац.

Срби у Мостару, додао је он, не траже ништа друго осим онога што им припада - да могу мирно живјети на својим огњиштима.

Према његовим ријечима, једину подршку који Срби у Мостару имају је подршка Српске и Србије, чији предсједници и институције воде рачуна о сваком Србину ма гдје год да се он налазио.

- Очекујем да ће министар безбједности Ненад Нешић након данашње посјете Баћевићима имати озбиљне разговоре са федералним министром Рамом Исаком и надлежним структурама у Мостару и Херцеговачко-неретванском кантону. Сви морамо стати у заштиту српских повратника и допринијети њиховој борби за остваривање права, личну безбједност и заштиту имовине - поручио је Кошарац на Инстаграму.

Он је поново апеловао на надлежна тијела да промптно реагују и санкционишу одговорне за нападе.

- Мир, безбједност и стабилност немају цијену - констатовао је Кошарац.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих лица напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљени су кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута у четвртак, 22. августа, а мјештани тврде да се кроз село раније чула и рафална пуцњава.