latinica  ћирилица
26/08/2024 |  08:28 ⇒ 08:28 | Аутор: СРНА

Рунић: Казнити починиоце напада на српску дјецу у Мостару

Надлежне институције треба да казне починиоце напада на српске повратнике у Мостару и да коначно покажу да су спремне да граде суживот у миру и толеранцији, рекла је Срни начелник општине Дрвар Душица Рунић.
Душица Рунић - Фото: РТРС
Душица РунићФото: РТРС

Она је нагласила да су српски повратници у Федерацију БиХ забринути за будућност.

Ако се опет покаже да надлежне институције, полиција и тужилаштво толеришу дјела чији је циљ вријеђање и угрожавање мањинских повратника, што је у досадашњој пракси био случај, онда сви ми који градимо живот на тлу Федерације треба да будемо забринути за властиту будућност - рекла је Рунићева, коментаришући недавни напад на српску дјецу у Мостару.

Она је навела да бројне опструкције којима су изложени Срби повратници у ФБиХ могу довести до поновог напуштања вјековних огњишта.

- Уз чињенице да смо угрожени са економског и егзистенцијалног аспекта, бојазан за безбједност и угрожавање основних људских права ће нас опет послати у избјеглиштво - поручила је Рунићева.

На игралишту у мостарском повратничком насељу Баћевићи више непознатих лица напало је српску дјецу, а игралиште и село облијепљени су кукастим крстовима, словом "У" и "ХВО", потврдили су Срни мјештани овог насеља.

Дјеца су нападнута у четвртак, 22. августа, а мјештани тврде да се кроз село раније чула и рафална пуцњава.