latinica  ћирилица
26/08/2024 |  08:56 ⇒ 11:10 | Аутор: РТРС

Вељановски: Приход од накнада за приређивање игара на срећу већи за готово 17 милиона КМ

Приход Републичке управе за игре на срећу од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитак за седам мјесеци ове године износио је 85.465.507 КМ и већи је за готово 17 милиона КМ у односу на исти период прошле године, када је остварено рекордно прикупљање прихода по том основу, рекао је вршилац дужности директора Управе Драженко Вељановски.
Драженко Вељановски - Фото: Уступљена фотографија
Драженко ВељановскиФото: Уступљена фотографија

Републичка управа за игре на срећу у протеклим мјесецима остварила је значајне резултате у борби против илегалног тржишта игара на срећу у Републици Српској.

Појачане инспекцијске контроле широм Српске резултирале су смањењем обима незаконитог приређивања игара на срећу, као и одузимањем и уништавањем већег броја предмета коришћених за нелегално приређивање игара на срећу.

- Од почетка 2024. године инспекторима Републичке управе за игре на срећу издата су 282 налога за службу, на основу којих су приликом инспекцијског надзора констатовали 61 прекршај и исто толико издали прекршајних налога - навели су из Републичке управе за игре на срећу.

Истовремено, наводе, Комисија за спровођење поступка за уништавање одузетих предмета Републичке управе за игре на срећу у овој години, закључно са 23.08.2024. године уништила је укупно 242 предмета коришћена за нелегално приређивање игара на срећу.

Ријеч је о аутоматима за игре на срећу, терминалима за приређивање електронских игара на срећу, као и осталој опреми која је одузета приликом инспекцијских контрола.

Републичка управа за игре на срећу позива грађане уколико уоче да уређаји на којима се приређују игре на срећу немају видно истакнуту наљепницу за регистрацију, односно да у објекту није видно истакнута Посебна ознака издата од стране Републичке управе за игре на срећу, да о томе обавијесте Управу како би наши инспектори правовремено предузели мјере и радње из своје надлежности.

Паралелно са активностима на сузбијању илегалног тржишта игара на срећу Републичка управа за игре на срећу, у домену својих надлежности наставља и са активностима на спречавању учешћа малољетних лица у играма на срећу.

Законом о играма на срећу прописан је прекршај за правно лице и одговорно лице у правном лицу које дозволи присуство малољетном лицу у простору казина, кладионице, класичне томболе или објекта у којем се приређују игре на срећу путем аутомата.

Запријећене новчане казне за правно лице су од 20.000 до 50.000 КМ, односно од 5.000 до 10.000 КМ за одговорно лице у правном лицу.

Интензивне инспекцијске контроле од стране Републичке управе за игре на срећу несумњиво су доприњеле порасту дисциплине у примјени прописа у области игара на срећу, односно Закона о играма на срећу који је усвојен 2019. године, а који је увео више реда у функционисање тржишта игара на срећу.

- Приход од накнада за приређивање игара на срећу, наградних и забавних игара и пореза на добитак закључно са јулом 2024. године износио је 85.465.507 КМ и већи је за готово 17 милиона КМ у односу на исти период прошле године, када је остварено рекордно прикупљање прихода по том основу - истакао је Вељановски.

Републичка управа за игре на срећу и у наредном периоду наставља са интензивним радом на спречавању појава и функционисања илегалног тржишта игара на срећу, као и на стварању услова за лојалну конкуренцију међу приређивачима игара на срећу, што ће се несумњиво одразити на јачање економије, а тиме и буџетске приходе Републике Српске.