latinica  ћирилица
25/08/2024 |  18:39 ⇒ 18:41 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка: Објављен идентитет нападача, у питању је чин тероризма

Осумњичени за напад у Солингену у којем су три особе убијене, а осам повријеђено идентификован је као 26-годишњи Сиријац Иса Ал Х, а премијер покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија, Хендрик Вист, описао је напад као акт тероризма.
Напад у Њемачкој (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF/илустрација) -
Напад у Њемачкој (Фото: EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF/илустрација)

Тужилаштво у Диселдорфу саопштило је да се сумња да је нападач припадник Исламске државе, преноси Ројтерс.

Презиме осумњиченог није саопштено због њемачких закона о приватности.

Тужиоци су навели да је “због својих радикалних исламистичких увјерења“ он покушао да убије што више људи за које је сматрао да су невјерници, убадајући их више пута ножем у врат и горњи дио тијела.

Осумњичени је живио у дому за избеглице у Солингену који је јуче претражен, казао је министар унутрашњих послова покрајине Сјеверна Рајна-Вестфалија, Херберт Ројл.

Магазин Шпигл пренио је, цитирајући неидентификоване безбједносне изворе, да је осумњичени дошао у Њемачку крајем 2022. и затражио азил.

Њемачко савезно тужилаштво преузело је истрагу о нападу ножем у граду Солинген, у којем су у петак убијене три, а повријеђено осам особа, наводећи да се сумња на тероризам. Њемачка полиција јутрос је саопштила да је ухапсила мушкарца осумњиченог за напад у граду Золингену, да је ријеч о Сиријцу и да је он признао злочин.

Терористичка организација Исламска држава (ИС) преузела је у суботу одговорност за напад у Солингену.

ИС је навео да је нападач циљао хришћане и да је "војник Исламске државе", који је извео напад "како би осветио муслимане у Палестини и широм свијета".