latinica  ћирилица
25/08/2024 |  13:21 ⇒ 16:07 | Аутор: РТРС

"Срби поносни што имају великана као што је Петар Кочић" (ФОТО/ВИДЕО)

У Стричићима код Бањалуке одржан је културно-умјетнички програм "Снага јединства" у част Петру Кочићу којем су присуствовали предсједник Милорад Додик, премијер Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић, Никола Селаковић изасланик предсједника Србије Александра Вучића, делегације града Бањалука, СНСД-а и СПС-а и бројни грађани.
59. Кочићев збор - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
59. Кочићев зборФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су Срби поносни што имају великана као што је Петар Кочић, те да присуство великог броја људи на "Кочићевом збору" показује да се цијени и поштује његова борба за истину и слободу српског народа.

      View this post on Instagram

A post shared by Милорад Додик (@mdodik.official)

Државе могу бити различите, политика и границе промјенљиве категорије , али једна ствар се не мијења. Ми смо један народ, говоримо једним језиком, а тај један језик твори једну културу - рекао је Никола Селаковић изасланик предсједника Србије Александра Вучића у Стричићима.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић истакао је у Стричићима да је Петар Кочић за 39 година свог живота утакао једну идеју српском народу који и данас вапи за слободом јер је није остварио у постпуности.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић рекао је да је Петар Кочић у доба Аустро-Угарске и данас идентичан, а да је разлика што Аустро-Угарске нема, а има Српске и Србиje.

Организациони одбор 59. "Кочићевог збора" донио је закључак да се ова манифестација, која је постала дио културног идентитета народа у Крајини, предложи за упис на Листу нематеријалног културног насљеђа Републике Српске, рекла је данас министар просвјете и културе Српске Жељка Стојичић.

Претходно су у цркви Успенија Пресвете Богородице служени литургија и помен Петру Кочићу и његовом оцу Герасиму, а код Споменика погинулим борцима Одбрамбено-отаџбинског рата одата је почаст јунацима отаџбине и положени вијенци.

Програм 59. "Кочићевог збора" одржава се од 22. до 25. августа у Београду, Бањалуци и Стричићима под покровитељством предсједника Републике и Владе Републике Српске.

"Кочићев збор" свечано је отворен у петак у бањалучком Парку Петар Кочић, док је четвородневна манифестација почела дан раније у Београду, гдје су положени вијенци и цвијећа на гроб и споменик Петру Кочићу, те одржано књижевно вече "Змијање у Београду, Српска у Србији".