latinica  ћирилица
24/08/2024 |  21:39 ⇒ 21:45 | Аутор: РТРС

Додик: На нама је да се не одрекнемо нас, истине, правде и Републике Српске (ФОТО/ВИДЕО)

У темељима Републике Српске један од најважнијих стубова на којима почива наша отаџбина управо је дјело Петра Кочића - и књижевно и политичко, оба подједнако значајна и незаобилазна у контексту укупне историје српског народа, рекао је вечерас предсједник Републике Српске Милорад Додик на свечаној академији у оквиру 59. "Кочићевог збора" у Бањалуци.
Милорад Додик - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Милорад ДодикФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Предсједник Српске је честитао добитнику "Кочићеве награде" српском књиижевнику Матији Бећковићу који се, како је рекао, уписао међу људе који се боре за слободу, истину и правду.

Додик је истакао да је "Кочићев збор" окупио поштоваоце истине, слободе и отаџбине, јер је јединствена књижевно-политичка личност Срба 19. и 20. вијека, типичан изданак љутог крајишког поднебља, који срцем, али и снажним и изразитим интелектом бије битке за слободу и права свог народа, једнако социјална колико и национална.

- Окупио нас је један од наших највећих сународника с ових простора, човјек који је бескомпромисно волио и бранио истину, слободу и отаџбину. Бранио је права Срба у окупираној земљи, бранио је и његовао љепоту српског језика, којим се служио и као писац, али и као народни трибун - нагласио је Додик.

Петар Кочић је, каже Додик, постао синоним борбе за слободу и правду, које, нажалост, сам није дочекао.

- О себи је говорио: `У ропству се родих, у ропству живјех, у ропству, ваиме, умријех`. Прерани одлазак Петра Кочића осиромашио је и српску књижевну мисао, а као политичар усудио бих се рећи и српску политичку мисао с ове стране Дрине - нагласио је Додик и додао  да Кочићева књижевна заоставштина није велика по обиму, али је по значају немјерљива.

- Његов осебујан књижевни израз остао је непревазиђен и до данашњих дана. Иако смо и вијек и нешто дуже након његове смрти и даље под окупацијом, Кочић би био срећан да је могао да види да су Срби с ове стране Дрине створили себи отаџбину која треба да буде гаранција њихове слободе. И њихове и слободе свих људи који у њој живе -  рекао је Додик.

Предсједник Српске поручио да се Кочић одлучио да се бори за правду, а његова звијезда сија и данас и то ће трајати.

- О овом времену ће писати. На нама је да се не одрекнемо нас, истине, правде и Републике Српске - закључио је Додик.