latinica  ћирилица
24/08/2024 |  20:33 ⇒ 20:42 | Аутор: СРНА

Стојичић: Кочић би тражио да водимо бригу о језику, писму и идентитету (ВИДЕО)

Министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић поручила је да би данас, више него икада, Петар Кочић тражио да српски народ води бригу о свом језику, писму и идентитету, да буде јединствен, да се Срби међусобно поштују и уважавају и да чувају слободу и унапређују Републику Српску.
Жељка Стојичић - Фото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Жељка СтојичићФото: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Стојичићева је у обраћању на свечаној академији у оквиру манифестације 59. "Кочићев збор" нагласила да српски језик и ћирилица представљају темељ културног и националног идентитета и њихова заштита је кључна за културолошки опстанак српског народа.

- Сваке године се окупљамо, идемо трагом његових мисли, корачамо освијетљени његовим ријечима и тиме доказујемо да је прошлост уткана у садашњост, те да родољубивост не може да изблиједи докле год слиједимо остављене нам знакове - рекла је Стојичићева.

Она је додала да се сваке године додјељују "Кочићева награда" и награда "Змијањче", које представљају мост поплочан дјелима српског великана Петра Кочића, али и свих оних који су слиједили његове мисли и којима је постао и остао трајни извор надахнућа за писање.

Стојичићева је поручила да је обавеза свих да се дјело и лик Петра Кочића, као једног од најзначајнијих књижевника са овог простора, сачувају од заборава и да им се да мјесто које заслужују, те честитала добитницима награда књижевнику Матији Бећковићу и ученици деветог разреда приједорске Основне школе "Доситеј Обрадовић" Тамари Билбија.

- Петар Кочић је написао: `Буди радан и вриједан члан отаџбине, једном ријечју, буди оно што треба да будеш - частан човјек`. Овим нас позива да непрекидно тежимо добру у нама самима - закључила је Стојичићева.