latinica  ћирилица
24/08/2024 |  19:37 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Ковачевић: Никада нећемо жртвовати мир, али нећемо допустити ни атаке на права Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и чланови његовог тима који су изабрани од народа да штите уставну позицију и капацитет Српске никада неће жртвовати мир, али неће ни допустити да било ко атакује на права Републике Српске и српског народа у БиХ, рекао је делегат у Клубу Срба Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

- Мир, сигурност, добар и квалитетан живот наших људи увијек је на првом мјесту. У овом периоду, без обзира на све пријетње, увијек ћемо рећи да ће побиједити Српска и настављамо са њеним развојем и подизањем укупног стандарда живота људи. То су ствари које су наш приоритет - рекао је Ковачевић за АТВ.

Он је навео да сецесија није политика Републике Српске, нити је на дневном реду и у плану, већ је у плану недвосмислена, немилосрдна заштита уставне дејтонске позиције Републике Српске.

- Од тога Милорад Додик и сви ми који смо дио његовог тима никада нисмо одустали и никада нећемо одустати, без обзира на пријетње и санкције. То се није промијенило сада, неће се промијенити никада - рекао је Ковачевић.

Оно што ради Република Српска, каже Ковачевић, то је да константно позива на очување дејтонске структуре БиХ.

- Ми сматрамо да смо унијели свој субјективитет, суверенитет и територијални интегритет у новонасталу дејтонску БиХ, и то су политички принципи од којих не одустајемо - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да Српска тражи заштиту уставне аутономије на коју има право кроз Дејтонски споразум и упозорава да ће, уколико се настави са отимањем њених уставних права и уставне позиције, као и урушавањем уставног поретка у БиХ, морати имати одређене одговоре на ту врсту атака.

Ковачевић је назвао бесмислицама тврдње опозиције да је предсједник Републике Српске Милорад Додик промијенио своју политику, истичући да је он увијек чврсто стајао на ономе што су политике Републике Српске, а то је заштита уставне дејтонске позиције Српске, а не сецесија.

- Наводно је њихов закључак био да је директор ЦИА упутио некакве пријетње Милораду Додику, па се Милорад Додик препао. Чега да се препадне човјек који је под двоструким санкцијама Сједињих Државама и под санкцијама Велике Британије и којем је цијела породица под америчким санкцијама? - рекао је Ковачевић.

Додао је да је много пута свједочио разноразним порукама које су отворено и прикривено упућиване пресједнику Српске, али да се он никада није повукао ни за педаљ.

- Сви они који на било који начин континуирано говоре да Република Српска и Милорад Додик воде сецесионистичку политику призивају међународну интервенцију против Републике Српске - рекао је Ковачевић.

Према његовим ријечима, имали смо искуства са тим у Републици Српској 1995. и у Србији 1999. године.

- Имали смо разноразну врсту међународних интервенција политичких, правно-насилничких против Републике Српске, када су у Српској масовно отимана њена права. Сви они који говоре о томе да Република Српска води сецесионистичку политику траже да се тако што понови - рекао је Ковачевић.

Он је истакао да су власти Српске против тога и да зато константно говоре да не воде никакву авантуристичку политику, већ изузетно озбиљну и стабилну политику која је заснована на Дејтонском споразуму, Уставу БиХ и на инсистирању да се Дејтонски споразум и уставни поредак у БиХ поштују.

- Сецесионистичка политика значи да нас не занима ни Устав ни било шта у БиХ. Напротив, ми инсистирамо на поштовању Устава БиХ и да се он не може кршити када год им се прохтије и увијек против нас, против наших интереса, против интереса свих људи у Републици Српској - рекао је Ковачевић.

Он је указао да само наивни не виде на који начин се константно дјелује против Републике Српске.

- Сви они који мисле да могу без икаквих посљедница да атакују на све то што ми штитимо наравно да морају да рачунају на то да ће посљедица бити и да ће Република Српска у тим околностима у неком тренутку морати тражити друго рјешење. И када смо говорили о мирном раздруживању, говорили смо опет о дијалогу Републике Српске и ФБиХ, дијалогу три конститутивна народа у БиХ у складу са Дејтонским споразумом и о томе да се тражи рјешење - рекао је Ковачевић.

Уколико се покаже да не постоји никаква могућност да се БиХ одржи, Ковачевић пита зар постоји боље рјешење од тога да то рјешење буде мирно раздруживање?

- Ми мислимо да је мир изнад свега. И никада нећемо жртвовати мир - рекао је Ковачевић.