latinica  ћирилица
24/08/2024 |  11:38 ⇒ 14:31 | Аутор: sputniknews.com

Зеленски потписао закон: Канонска Украјинска православна црква је забрањена

Украјински предсједник Володимир Зеленски потписао је закон којим се на територији Украјине забрањује активност религиозних организација повезаних са Русијом, између осталог, канонске Украјинске православне цркве, објављено је на сајту Врховне раде.
Кијево-печерска лавра (фото: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK) -
Кијево-печерска лавра (фото: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK)

- Нацрт закона о активности религиозних организација на територији Украјине је 24. августа потписао предсједник Украјине - наводи се на сајту.

Претходно је украјински парламент усвојио закон који омогућава да се у Украјини забрани Украјинска православна црква. Како је навео посланик Јарослав Железњак, УПЦ ће имати девет мјесеци да "прекине везе са Руском православном црквом". Закон ступа на снагу 30 дана од дана објављивања.

Прије тога, приједлог закона је подржао Свеукрајински савјет цркава и вјерских организација.

Тим поводом огласила се недавно и портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова која је рекла да усвајање тог закона има за циљ продубљивање вјерског раскола и представља грубо кршење слободе вјероисповијести, што подразумијева репресију и прогон свештенства и вјерника, скрнављење православних светиња, као и насилно заузимање цркава и парохија УПЦ.

Подсјетимо, украјинске власти организовале су највећи талас прогона УПЦ у савременој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим дијеловима Украјине одлучиле су да забране дјеловање УПЦ.

Власти су увеле санкције неким представницима свештенства УПЦ. Служба безбједности Украјине почела је да покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ и спроводи "контраобавјештајне активности" – претресе епископа и свештеника, цркава и манастира у потрази за доказима о "антиукрајинским активностима".