latinica  ћирилица
24/08/2024 |  10:03 ⇒ 10:04 | Аутор: СРНА

Латиновић: Нова болница у Добоју објединиће старе и увести нове процедуре

Нова болница у Добоју, која ће бити отворена 4. септембра, објединиће досадашње садржаје и процедуре, те имати и квалитетне нове као што је лабораторија за интервентну кардиологију која омогућава спасавање живота, рекао је Срни помоћник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске Милан Латиновић.
Милан Латиновић - Фото: СРНА
Милан ЛатиновићФото: СРНА

- До сада су пацијенти из Добоја упућивани у Универзитетски клинички центар у Бањалуци код акутних инфаркта миокарда, одређених кардиоваскуларних болести, а сада ће се то моћи радити у новој болници. То је врло важна процедура која не само да спасава живот него и смањује инвалидитет код кардиоваскуларних болесника - истакао је Латиновић.

Он је навео да ће у новој болници у Добоју, осим класичне хируршке интензивне његе, бити успостављено и одјељење нехируршке интензивне његе.

- Сви пацијенти који траже интензивну његу, рецимо због различитих стања као што су коме, лијечиће се у тој нехируршкој интензивној њези - навео је Латиновић.

Он је истакао да ће нова болница у Добоју имати све потребне апарате, али и стручан кадар, да ће бити модернија и опремљенија од старе и да ће моћи одговорити свим потребама грађана.

- Министарство здравља и социјалне заштите дало је претходних година све потребне специјализације које је тражила болница Добој - рекао је Латиновић.

Он је истакао да је значајно и партнерство са фирмом "Синофарм", која је реализовала пројекат болнице, те да је одређен број здравствених радника боравио у Кини и упознао се о њиховом нивоу здравствене услуге.

- Из тог процеса је потписан и меморандум о сарадњи између добојске болнице и једне кинеске болнице - појаснио је Латиновић.

Он је навео да се нова болница састоји од приземља и шест спратова и да представља компактну цјелину у којој је јасно дефинисан садржај за ургентна стања.

- То је ургентни центар ка којем је обезбијеђен приступ за санитетска возила кроз кружни ток. У том ургентном дијелу су специјалистичке амбуланте за пријем и обраду таквих пацијената. Постоји комуникација са дијагностичким центром гдје су концентрисани сви дијагностички апарати у једном сегменту. Послије дијагностичких процедура пацијенти се могу упутити у приручне хируршке амбуланте, интензивне његе, хируршке сале, лабораторијску дијагностику или стационарни смјештај - рекао је Латиновић.

Идеја Министарства за нову болницу је, додаје Латиновић, да пацијент доласком у ову здравствену установу у том објекту може добити све потребне медицинске услуге, што подразумијева и дијагностику и одређене интервенције.

- Кроз овај процес ми смо из болнице која је била нефункцинална дошли у ситуацију да грађани Добоја и цијеле регије, а сигурно ће ово бити прилика и за грађане Федерације БиХ, могу користити квалитетне здравствене услуге у новој болници - навео је Латиновић и подсјетио да је садашња болница павиљонског типа са 14 објеката.

Он је навео да ће свечаном отварању болнице присуствовати највиши званичници Српске који су дали допирнос реализацији пројекта, као и званичници Кине.

- Велико је задовољство и радост нас у Министарству здравља и социјалне заштите што приводимо крају најважнији овогодишњи пројекат у области здравства у Српској - рекао је Латиновић.

Он је подсјетио да је садашња болница у Добоју у својој историји имала два врло кризна периода - ратни од 1992. до 1995. године, током којег је пружила око 13.000 интервенција у спасавању рањених и извршено је око 6.000 операција, те поплаву 2014. године.

Латиновић је рекао да је нови објекат болнице у Добоју резултат вишедеценијског стратешког планирања Министарства здравља и социјалне заштите Српске.