latinica  ћирилица
24/08/2024 |  11:24 ⇒ 14:54 | Аутор: РТРС

Положено цвијеће на спомен-плочу оцу Герасиму у манастиру Гомионица (ФОТО/ВИДЕО)

У оквиру обиљежавања 59. "Кочићевог збора" положено је цвијеће на спомен-плочу оцу Герасиму у манастиру Гомионица.
Споменик Герасиму Кочићу - Фото: РТРС
Споменик Герасиму КочићуФото: РТРС

Цвијеће је положила министарка просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић. 

Манастир Гомионица (Фото: РТРС)

Стојичићева је изјавила је да би требало више да се говори о ономе што је Кочић оставио као заоставштину својим дјелима.

- Дјеца уче лектиру, његове приповјетке, сатире и пјесме, али би требало, заједно са установама културе и књижевницима, да имају прилику и из неког другог угла упознати Петра Кочића - рекла је Стојичићева.

Након полагања цвијећа, у порти манастира Гомионица одржан је књижевни час. 

Књижевник Миладин Берић рекао је да ће наставити да гаје сјећање на великог писца и народног трибуна какав је био Петар Кочић и поручио да ће Кочићева дјела још дуго живјети.

Игуман манастира Гомионица отац Методије поручио је да је Кочић омиљени човјек са ових крајева који је у манастир Гомионица дошао као дјечак од двије године.

- Његов отац, као удовац, свештеник Јован из Стричића примио је монашки постриг 1880. године и постао је монах Герасим. Он је са собом довео и своју дјецу. Петар је своја прва слова и ријечи које је учио да записује научио од свога оца, игумана и монаха - рекао је игуман Методије.

Манифестација "Кочићевог збора наставља се у 15.30 часова када ће се на зборишту у Стричићима одржати први дио бодљавине бикова за награду "Јаблан".

До данас је за борбу пријављено близу 40 бикова из БиХ и Хрватске.

У Народном позоришту Републике Српске ће у 18.00 часова бити промовисана књижевна дјела змијањских писаца.

Свечана академија биће одржана у НПРС у 20.00 часова и на њој ће бити додијељена Кочићева награда и награда "Змијањче". Пренос свечане академије можете гледати на РТРС и нашем порталу.

Свечаној академији присуствоваће предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Присутнима ће се обратити бесједник и добитник Кочићеве награде академик Матија Бећковић.

Добитник награде "Змијањче" је ученица деветог разреда Основне школе "Доситеј Обрадовић" из Приједора Тамара Билбија за пјесму "Моја Република Српска".

Након додјеле награда у 21.00 час услиједиће амбијентална пројекција - писма Кочићу у НПРС.

Програм 59. "Кочићевог збора" одржава се од 22. до 25. августа у Београду, Бањалуци и Стричићима под покровитељством предсједника Републике и Владе Републике Српске.