latinica  ћирилица
24/08/2024 |  08:31 ⇒ 09:54 | Аутор: РТРС

Радивојац: Агенција за банкарство треба да уђе у банке и изврши контролу (ВИДЕО)

Иако неке колеге економисти сматрају да због објављених огромних профита банкама у БиХ треба увести порез на екстрапрофит ја мислим да то треба ријешити институционално путем Агенције за банкарство и извршити контролу и анализу економске оправданости накнада које нам банке наплаћују, изјавио је редовни професор економског факултета у Бањалуци Горан Радивојац, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Горан Радивојац - Фото: РТРС
Горан РадивојацФото: РТРС

Радивојац истиче да смо као друштво били свједоци двјема агонијама у банкарском сектору - агонији жираната и агонији кредита који су одобравани у швајцарским францима.

-  Данас имамо ситуацију у којој су банке и претходне и ове године оствариле екстремне добити. Моја препорука би била да се провјери да ли постоји економска оправданост. Ако је трошак обраде пет фенинга, а банка наплати двије марке, то није у реду - рекао је Радивојац.

Радивојац је оцијенио да "банке користе ситуацију која је тренутно на тржишту".

- У јавности је присутна и вијест да одређени број банака покушава да смањи радницима плате да би профит био још већи. Ситуација је у критичној зони - упозорио је Радивојац.

Он је истакао да се мора провјерити одакле банке остварују толики профит.

- Банке нису добротворна друуштва, нити се очекује да бесплатно врше услуге, али није у реду да се те услуге екстремно високо наплаћују - навео је Радивојац.

Радивојац је рекао да је чуо свједочења људи којима банка није хтјела исплатити плату, али је хтјела д анаплати рату кредита.

- Постоји одређеми степен нејасноћа и недефинисаног односа који треба дефинисати. Желим да кажем да није примјетно да је Агенција за банкарство повукла неке потезе. Не очекујемо ништа спектакуларно, али нека уђу у банке и изврше контроле. Можда могу наћи оправдање за толике накнаде, али и ако не нађу, нека се грађанима изађе у сусрет. Морамо одлучити треба ли опорезивати банке или не - закључио је Радивојац.