latinica  ћирилица
23/08/2024 |  19:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Моди стигао у Кијев

Индијски премијер Нарендра Моди састао се данас с украјинским предсједником Владимиром Зеленским у првој посјети индијског премијера Украјини од независности земље од СССР 1991. године.
Владимир Зеленски и Нарендра Моди (фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO) -
Владимир Зеленски и Нарендра Моди (фото: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO)

Њихов састанак се помно прати након што је Зеленски оштро критиковао Модија због његовог путовања у Москву прије шест недјеља и састанка са руским лидером Владимиром Путином. Снимак на којем се Моди и Путин грле узнемирио је Европу и Вашингтон.

Моди и Зеленски руковали су се и накратко загрлили данас у Кијеву прије него што су посјетили споменик дјеци погинулој у сукобу са Русијом. Моди је на то мјесто положио плишаног меду.

Моди се поклонио и поред статуе лидера индијског покрета за независност Махатме Гандија у Кијеву.

Индија дипломатски сарађује и са Украјином и са Русијом. Али Модијева влада се противи западним санкцијама Москви и значајан је купац руске нафте. Индија такође у великој мјери зависи од Русије у погледу војне опреме.

Моди је желио да буде виђен као миротворац између зараћених страна и често је говорио да тај сукоб не може бити добијен на бојном пољу.

Али Моди тек треба да понуди било какве конкретне приједлоге осим наглашавања потребе за дијалогом. Он је јутрос стигао у Кијев возом из Пољске. Тамо се јуче састао са пољским премијером Доналдом Туском, а Пољска је један од најлојалнијих савезника Украјине.