latinica  ћирилица
23/08/2024 |  16:43 ⇒ 19:22 | Аутор: ТАНЈУГ

Окончана талачка криза у руском затвору; Ликвидирани затвореници

Снајперисти Руске гарде ликвидирали су четворицу затвореника који су узели таоце у окружном затвору у Волгоградској области, речено је у прес службе Гарде.
Руска гарда (фото: EPA-EFE/RUSSIAN ROSGVARDIYA TELEGRAM CHANNEL HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES) -
Руска гарда (фото: EPA-EFE/RUSSIAN ROSGVARDIYA TELEGRAM CHANNEL HANDOUT -- MANDATORY CREDIT -- BEST QUALITY AVAILABLE -- HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES)

Четворица запослених у колонији у Волгограду убијена су данас у нападу затвореника, још троје запослених је рањено и хоспитализовано, а сва четворица нападача су неутралисана, јављају руски медији.

Затвореници су за таоце узели осам запослених у колонији и четворицу осуђеника током састанка дисциплинске комисије.

- Криминалци су задали убодне ране различите тежине четворици службеника, од којих су тројица преминула на мјесту, а један касније у болници, док су четворица која су пружала отпор хоспитализована - наводи се у саопштењу.

Повријеђена су и четири осуђеника.

Руски медији наводе да су затвореници који су узели таоце "припадници џихадистичке Исламске државе".

На видео-снимку се појављују најмање два нападача, од којих један узвикује да су они "муџахедини" ИД и да су заузели затвор у области Волгограда.

На снимку се види како најмање четворо затворских службеника лежи или сједи у локвама крви.

Терористи су, према сазнањима, захтијевали хеликоптер и два милиона долара и запријетили да ће убити све таоце ако буду праћени.

Према ријечима руског муфтије Дамира Мухетдинова, ова побуна могла је бити организована из иностранства "да би се дискредитовала линија руског предсједника Владимира Путина да ојача савезничке односе са муслиманским земљама", пренио је ТАСС.

Овај затвор је казнена колонија са строгим режимом која може да прими до 1.240 затвореника.

О инциденту је обавијештен и предсједник Русије Владимир Путин.