latinica  ћирилица
23/08/2024 |  15:18 | Аутор: СРНА

"Иза деценијске токсичне реторике против Српске крије се неспособност бошњачких политичара да учине бољим живот народа у ФБиХ"

Потпредсједница Народне скупштине Републике Српске Ања Љубојевић истакла је да запаљива и токсична реторика против Српске, која већ деценијама долази из политичког Сарајева, резултат је неспособности бошњачких политичких представника да обезбиједе нормално функционисање Федерације БиХ и бољи живот својих грађана.
Ања Љубојевић - Фото: РТРС
Ања ЉубојевићФото: РТРС

Љубојевићева је рекла за Срну да та реторика коју годинама пропагирају бошњачки политичари, а у којој активно и хорски, по команди, учествују федерални прозападни медији пласирајући информације којима покушавају само да нанесу штету Српској, удаљава БиХ од њеног европског пута, али и онемогућава нормалан живот у БиХ.

- Неспособност и незнање да ураде нешто добро за свој ентитет, свој народ и за БиХ бошњачки политичари крију иза сталних напада на Републику Српску, њене институције, а посебно предсједника Милорада Додика, и мисле да ће на тај начин прикупити који политички поен, а то како народ живи у ФБиХ то их не занима. Зато се и стално баве Српском, да би прикрили право стање у ФБиХ - рекла је Љубојевићева.

Међутим, додала је она, сваки покушај наношења штете Републици Српској и њеним становницима је штета по БиХ, а понајмање за Српску.

- Стална подметања Републици Српској, спиновања и пласирања неистина с циљем додворавања страним менторима и појединим амбасадама у Сарајеву неће довести до укидања Српске, колико год се бошњачки политичари трудили и жељели, нити ће донијети бољитак ФБиХ, а неће довести ни до нестанка приоритета из Мишљења Европске комисије које БиХ мора испунити - поручила је Љубојевићева.

Она је изјавила за Срну да је Република Српска неизоставан фактор и равноправан партнер у сваком процесу доношењу одлука, и то је европским путем БиХ и потврђено.

- Такође, Бошњаци веома добро знају да без Српске нема ни БиХ, те да ће врло брзо доћи дан када ће странци напустити БиХ и када ће све одлуке бити само на домаћим представницима власти. Постоји и механизам координације и зна се како се одлуке могу доносити, а ту је видљивост ентитета евидентна и неупитна - рекла је Љубојевићева.

Она је навела да има још неких домаћих и бјелосвјетских мешетара који мисле да ће својом ароганцијом или силом да промијене прилике и односе у БиХ, али све их је мање и на крају ће се повући, јер ће увидјети да је само дејтонска БиХ одржива, а све друго је пусти сан.

- Дијалог и договор три конситутивна народа и два равноправна ентитета без страног уплитања је једини начин на који БиХ може да опстане и крајње је вријеме да бошњачки политички представници прихвате да је ово 2024, а не 1994. година, да прихвате реалност и почну да раде свој посао, ако су способни за то, а ако нису нека препусте онима који хоће и знају, јер овај народ више нема времена да чека када ће неко у ФБиХ схватити да је рат завршен и да нема унитарне БиХ - истакла је Љубојевићева.

Према њеним ријечима, сарајевски политичари треба да засучу рукаве и покажу да је европски пут за њих заиста приоритет, а не само флоскула.

- Сви проблеми у БиХ долазе из политичког Сарајева, бошњачких политичких представника и њихових блокада. То гледамо деценијама и народ је уморан од тога. У БиХ није проблем ни Устав, ни Дејтон, него они. Ако су им већ пуна уста БиХ, онда нека почну да поштују законе своје земље које су донијеле њене институције и да се боре против страног интервенционизма, нелегалног Кристијана Шмита и страних судија - рекла је Љубојевићева.

Ово деценијско игнорисање домаћег законодавства, истакла је она, довело је БиХ у стање лудила у којем нас држе заробљене још од 1995. године.

-То више не иде, нити пролази било гдје. Ствари у БиХ биле би веома једноставне када би сви радили свој посао онако како каже Устав и Дејтонски споразум. Разлог што БиХ остаје у перманентној кризи и никако не може да изађе је тај што дио Запада не допушта домаћи договор и жели вјечно управљати БиХ на начин који њима одговара и због њихових интереса. Управо то руши и БиХ и дефинитивно доводи у питање њен даљи опстанак.

Крајње је вријеме да се бошњачки политичари прихвате посла и почну да раде за оне који су их бирали и њихову бољу будућност, а да се ману напада на Српску. Српску неће укинути, а унитарну БиХ неће добити, тако да пуцају у празно - нагласила је Љубојевићева.