latinica  ћирилица
23/08/2024 |  14:30 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Збринути мигранти који су спасени из Дрине

Мигранти који су спасени из Дрине након превртања чамца код Љубовије, међу којима има и дјеце, збринути су у прихватним центрима у Србији и обезбијеђена им је комплетна њега и помоћ, саопштено је из Комесаријата за избјеглице и миграције Србије.
Полиција - Фото: РТРС
ПолицијаФото: РТРС

Комесаријат наводи да је одмах реаговао након трагичне несреће која се догодила у ноћи између сриједе и четвртка на ријеци Дрини, када се преврнуо чамац са око 30 миграната, те да је захваљујући брзој акцији спасилачких тимова, 18 особа спасено, укључујући десеторо дјеце.

Након медицинског збрињавања и спровођења неопходне процедуре од надлежних органа, Комесаријат је обезбиједио смјештај и збринуо укупно 16 лица од којих је шест малољетника без пратње родитеља.

Ти малољетници смјештени су у прихватни центар Комесаријата, намијењен за смјештај дјеце без пратње, док су преостала лица збринута у другим прихватним центрима којима руководи Комесаријат.

Према доступним информацијама, највише лица је поријеклом из Сирије.

Замјеник комесара Светлана Велимировић посјетила је малољетнике и заједно са представницима Центра за социјални рад, невладиних организација и медицинског тима, који су на располагању малољетницима за све њихове потребе, увјерила се у њихово здравствено стање.

Потврђено је да су дјеца добила сву неоходну помоћ и подршку.

У центру гдје су смјештени повријеђени мигранти, обезбијеђена је и психолошка подршка, коју ће пружати стручњаци из међународних организација, укључујући УНХЦР.

Комесаријат изражава жаљење поводом овог трагичног догађаја, у коме је више људи изгубило животе, укључујући мајку и дијете, те истиче да овај случај поново скреће пажњу на огромне ризике са којима се мигранти суочавају приликом илегалних прелазака границе, угрожавајући животе у опасним условима.

Комесаријат апелује да међународна заједница интензивира напоре у проналаску одрживих рјешења за мигрантску кризу да би се спријечиле овакве трагедије у будућности, а истовремено позива и на хитно процесуирање организатора илегалних прелазака преко Дрине, јер овакви поступци директно угрожавају људске животе.

Једанаест тијела утопљеника извучено је из Дрине, међу којима је и тијело бебе, након што се током ноћи између 21. и 22. августа преврнуо чамац са мигрантима који су из Србије покушали да пређу ријеку ка БиХ.