latinica  ћирилица
23/08/2024 |  13:52 ⇒ 18:21 | Аутор: СРНА

Српској дјеци са Косова и Метохије уручене стипендије из Српске (ФОТО/ВИДЕО)

Одбор за помоћ Србима на Косову и Метохији саопштио је да је седморо дјеце са Косова и Метохије добило данас стипендије од 2.800 евра за четири мјесеца.
Арлов на Јарињу - Фото: РТРС
Арлов на ЈарињуФото: РТРС

Предсједник Одбора Милорад Арлов уручио је стипендије на административном прелазу Јариње за дјецу из Косовске Каменице, Гњилана, Новог Брда, Грачанице, Косвске Митровице, Звечана и Лепосавића.

Ана и Далибор Вуковић из Звечана имају 11 дјеце, а њихову петогодишњу кћерку Ксенију Одбор стипендира више година. Породица је захвалили Одбору и донаторима, те су поручили да остају и опстају на Космету захваљујући подршци овакве врсте колико материјалној, још више моралној.

Николија Максимовић из Косовске Каменице, коју Одбор стипендира од 2016. године, захвалила је донатору, поручујући да јој сва средства користе за лијечење болести срца које има од рођења.

Илија Ристић из Новог Брда из породице је у којој има петоро дјеце, а за десетак дана креће у први разред средње школе. Он је рекао да му оваква помоћ баш значи јер је на почетку школске године.

Други пут помоћ од 300 евра уручена је и Драгани Аџић, самохраној мајци троје мале дјеце, која послије 29 година од протјеривања, етничког чишћења и егзодуса Срба из Хрватске, још живи у избјегличком центру у Лепосавићу.

Аџићева, чије једно од дјеце креће у први разред основне школе, захвалила је Одбору за ову помоћ, као и ону коју је добила крајем априла, те је хумане људе замолила за помоћ јер она нигдје не ради.

Арлов је рекао Срни да Одбор, уз многе хумане пројекте за српску дјецу и Србе на Косову и Метохији, а захваљујући хуманим људима, већ девет годину стипендира и помаже дјецу којима је помоћ потребна.

Он је посебно захвалио пензионеру из околине Добоја који девету годину издваја годишње 7.200 евра личних средстава и преко Одбора помаже српску дјецу на Космету, као и једној хуманитарки из Источног Сарајева, који хоће да остану анонимни.

Он је навео да је данас на Јарињу разговарао са руковдством и предсједником Дневног центра "Подржи ме - 9. јануар" из Косовске Митровице Иваном Ракић о плановима опремања и функционисања великог пројекта Одбора, намијењеног дјеци и младима са потешкоћама у развоју.