latinica  ћирилица
23/08/2024 |  10:17 ⇒ 15:27 | Аутор: РТРС

Положени вијенце на споменик Петру Кочићу; Више пажње посветити саборности (ФОТО)

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић положили су вијенце код споменика Петру Кочићу у парку овог српског великана у Бањалуци.
Полагање вијенаца - Фото: РТРС
Полагање вијенацаФото: РТРС

Такође, вијенце су положили и изасланик предсједника Републике Марко Ромић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић.

Фото: РТРС

Вишковић је истакао да се "Петар Кочић кроз свој књижевни и политички рад борио за слободу српског народа и да српски народ данас има своју слободу и има своју Републику Српску, а то је на неки начин и дјело Петра Кочића".

Вишковић је напоменуо "да су исти налогодавци и да су исти и они који треба да буду кажњени."

- Зашто се на данашњи дан не присјетити његовог дјела "Судовање"? Имамо данас то исто судовање у БиХ. Скоро идентично оном из периода Петра Кочића - нагласио је је Вишковић.

Премијер Српске је подсјетио да Кочић није само био књижевник, већ и народни трибун.

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић изјавио је данас да дјело књижевника Петра Кочића говори о борби за слободу и сувереност, те о оном чему се сада не посвећује довољна пажња, а то је саборност.

- Кочић нас учи да се не дијелимо, да се не свађамо и не тучемо међусобно, што је јако важно у овим критичним временима. Учи нас да су слобода и отаџбина изнад политичких подјела и зато је натпис на његовом споменику - "Ко искрено љуби слободу и отаџбину је неустрашив као лав, а презрен и гладан као пас" - рекао је Стевандић новинарима у Бањалуци након полагања вијенца на споменик овом српском писцу и народном трибуну у оквиру културне манифестације "Кочићев збор".

Стевандић је навео да данас народ није ни гладан нити жедан, него да једино не треба да буде бијесан нити да се свађа.

Он је поручио да је потребно "сачувати психологију лава и истински се борити за отаџбину, јер о томе Кочић учи српски народ".

- Кочић је историјска личност везана за српску културу, традицију, отпор и борбу за слободу, по чему је и наш савременик, јер борба за слободу није престала ни много година послије Кочићеве смрти - истакао је Стевандић.

Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић изјавио је данас у Бањалуци да је књижевник Петар Кочић био човјек слободарских мисли и дјела, патриота и родољуб и да је у аманет оставио најважније вриједности људског живљења и борбе.

- То је човјек који нас учи да је наша отаџбина једна њива која се непрестано сије и жање и да је важно да све генерације вјечно раде за своју отаџбину - рекао је Станивуковић.

Он је додао да је потребно радити за свој народ и како Кочић каже "за родну груду".

Вијенце су положили и представници удружења књижевника и институција културе.

Четвородневна манифестација у част Петру Кочићу почела је јуче у Београду, а свечано отварање 59. "Кочићевог збора" и књижевне вечери планирано је вечерас у Парку Петар Кочић у Бањалуци у 19.00 часова.

Свечана академија, у оквиру које ће бити додијељене Кочићеве награде и награде "Змијањче", биће одржана сутра у Народном позоришту Републике Српске.