latinica  ћирилица
23/08/2024 |  09:00 ⇒ 09:50 | Аутор: РТРС

Шипка: За међународни шаховски фетсивал досад пријављено 274 учесника (ВИДЕО)

За овогодишњи међународни шаховски фестивал "Трофеј Бањалуке 2024" за дјецу до 18 година старости досад се пријавило 274 учесника за два дана такмичења, изјавио је директор турнира и предсједник шаховског клуба "Гамбит" Бањалука Немања Шипка, гостујући у Јутарњем програму наше телевизије.
Немања Шипка - Фото: РТРС
Немања ШипкаФото: РТРС

Шипка је нагласио да је много више пријављених екипа него прошле године, те да долази укупно 27 екипа, из чак 26 градова.

- Презадовољни смо одзивом јер је стварно и прошлогодишња бројка била заиста врло импресивна. Термин се поклапа и са првенством Европе за дјецу које је управо у току у Чешкој и на којем учествују и двије дјевојчице из нашег клуба, Софија Гавриловић и Марија Вукоје које су шампионке БиХ до 12, односно до 14 година - истакао је Шипка.

Такмичари долазе из свих градова широм Републике Српске и БиХ, али има и оних који су из Хрватске и Србије.

- Постоје и неке предрасуде младих људи према шаху, али управо ми све ово и радимо у цињу промоције шаха, да се шах прикаже и приближи и онима који никад нису имали додира с њим. Да заиста виде, и кроз овакав један врхунски организован турнир као што је "Трофеј Бањалуке", да шах доживе на један јако озбиљан начин и без неких предрасуда - додао је Шипка.

Четврти Међународни шаховски фестивал "Трофеј Бањалуке 2024" за дјецу до 18 година старости одржава се овог викенда.