latinica  ћирилица
24/08/2024 |  12:10 ⇒ 12:27 | Аутор: РТРС

Приједор домаћин 19. Бланик купа (ВИДЕО)

На приједорском аеродрому Урије одржава се 19. Бланик куп, такмичење у прецизном слијетању једрилицом бланик која се користи за обуку.
Бланик куп, Приједор - Фото: РТРС
Бланик куп, ПриједорФото: РТРС

У такмичењима екипних и појединачних категорија, ове године учествује 20 једриличара из Српске, регије, Пољске и Аустралије.

Директор Купа Данијел Шпадић изјавио је да се такмичење пилота у прецизном слијетању одвија у појединачној и екипној конкуренцији на двосједној вишенамјенски опремљеној једрилици бланик Л-23 и авиону за шлепање једрилилица утва 75.

Он је истакао да је циљ да ово такмичење протекне безбједно и да се такмичари, осим надметања, упознају и размијене искуства.

Такмичарима је на писти означено поље у облику правоугаоника дужине 130 метара и 8 метара ширине, а побједник је пилот који буде имао најкраћи зауставни пут од тачке додира писте до тачке заустављања.

Куп је отворио начелник ресорног градског одјељења Александар Миљешић, подсјетивши да је ово једна од манифестација по којој је град Приједор препознатљив.

Он је овом приликом подсјетио и на трагично настрадалог Љубишу Араманду који је био дугогодишњи директор овог такмичења и наставник једриличарства.

Једриличарска секција Аероклуба Приједор ове године обиљежава 70 година од свог оснивања.