latinica  ћирилица
23/08/2024 |  08:23 ⇒ 08:26 | Аутор: СРНА

Харисова прихватила предсједничку номинацију

Потпредсједник САД Камала Харис званично је прихватила номинацију демократа за предсједника на предстојећим изборима, те позвала на окончање рата у Гази и борбу против тираније широм свијета.
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Камала Харис (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

- У трајној борби између демократије и тираније, знам гдје стојим и знам гдје је мјесто САД - рекла је Харисова и оптужила свог ривала, републиканца Доналда Трампа, да се клања диктаторима.

Током посљедње ноћи четвородневне конвенције у Чикагу, Харисова /59/ је обећала да ће осигурати Израел, вратити таоце кући из Газе и окончати рат у палестинској енклави.

- Сада је вријеме да се постигне договор о таоцима и споразум о прекиду ватре. И да будем јасна, увијек ћу се залагати за право Израела да се брани и увијек ћу осигурати да Израел има способност да се брани - рекла је Харисова.

Она је додала да је "оно што се догодило у Гази у протеклих десет мјесеци поражавајуће" и да је "много изгубљних невиних живота, очајних гладних људи који бјеже да би нашли сигурност".

Указала је како она и актуелни предсједник Џозеф Бајден раде на окончању рата тако да Израел буде безбједан.

Харисова је нагласила да ће предузети све неопходне мјере да одбрани интересе САД од Ирана и да се неће слагати са тиранима и диктаторима.

Према њеним ријечима, такви лидери, укључујући Ким Џонг Уна из Сјеверне Кореје, "навијају за Трампа".

Обећала је и да ће стати уз Украјину у њеном рату против Русије и да ће бити уз савезнике из НАТО савеза.