latinica  ћирилица
23/08/2024 |  08:16 ⇒ 08:19 | Аутор: sputniknews.com

Путин је донио одлуку: Кијев чека сурова одмазда због напада на Курску област

Амбасадор Русије у Вашингтону Анатолиј Антонов изјавио је да је руководство Русије донијело одлуку о одговору на напад Оружаних снага Украјине на Курску област и Кијев чека сурова казна.
Амбасадор Анатолиј Антонов (Фото: EPA/WALLACE WOON) -
Амбасадор Анатолиј Антонов (Фото: EPA/WALLACE WOON)

- Искрено вам говорим да је предсједник Путин донио одлуку. Чврсто сам увјерен да ће сви бити сурово кажњени за то што се догодило у Курској области - рекао је Антонов, али није прецизирао о каквом одговору ће бити ријеч.

Такође је поручио да Кијев неће успјети да створи било какву "тампон зону" на територији Русије.

- То је немогуће. Неће бити никакве тампон зоне на територији Русије - истакао је амбасадор за Први канал.

На констатацију да САД не одбацују такве изјаве Кијева, Антонов је рекао да није на Американцима да суде шта Русија треба да ради и како треба да штити своје границе.

Коментаришући улогу Америке у, како је рекао, терористичком нападу на Курску област, Антонов је оцијенио да Украјина ништа не предузима без „сигнала од својих господара“ из Вашингтона, те да у Кијеву не би смјели ни прстом да мрдну без њихове сагласности.

На крају је истакао да ће украјински војници, који су извели напад на Курску област, бити ликвидирани.

- Нико не сумња у то да ће они бити ликвидирани – не потиснути, него ликвидирани. Али сама чињеница да још увијек нисмо елиминисали све пријетње по Русију говори о томе да треба да јачамо војску и флоту и да сви заједно треба да размишљамо о заштити наше отаџбине - закључио је Антонов.

Подсјетимо, интензивни напад украјинских Оружаних снага на Курску област почео је 6. августа. У области је на снази ванредна ситуација и више пута је проглашавана опасност од ракета.

Према подацима Министарства за ванредне ситуације Русије, више од 122 хиљаде људи расељено је из девет пограничних региона.

Центри за привремени смјештај за становнике Курске области који су били принуђени да напусте своје домове отворени су у 24 региона.

У Курску, као и у Белгородској и Брјанској области, на снази је режим контратерористичке операције.