latinica  ћирилица
22/08/2024 |  13:11 ⇒ 13:17 | Аутор: sputniknews.com

Сабаленка: Жене заслужују идентичан наградни фонд као мушкарци

Бјелорускиња Арина Сабаленка освојила је Мастерс у Синсинатију и инкасирала је двоструко мање новца од побједника у мушкој конкуренцији – Јаника Синера.
Арина Сабаленка (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Арина Сабаленка (Фото: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Управо се Арина тим поводом огласила, и подигла глас, рекавши да жене заслужују идентичан наградни фонд као мушкарци.

Вечита тема женског тениса и женског спорта. Жене се боре за једна права, а Арина Сабаленка је посљедња која је јасно и гласно рекла шта мисли о томе што тенисери зарађују од наградног фонда двоструко више новца од тенисерки.

Синер је након тријумфа био богатији за нешто више од милион евра, док је Сабаленка зарадила 523.485 европских новчаница.

- Из угла продаје карата, ТВ права, ма из свих могућих углова, то апсолутно није коректно - рекла је Бјелорускиња у изјави за британски Гардијан и додала:

- Тачно је да ће мушкарци увијек бити физички доминантнији у односу на нас жене, али то не значи да ми не радимо исто тако напорно као они. И самим тим, заслужујемо да будемо плаћене као они - рекла је велика шампионка Сабаленка.

Ово је била порука Бјелорускиње да би и остали турнири, требало да се угледају на гренд слемове, који су одавно изједначили наградни фонд за жене и мушкарце.

- Поједини турнири и даље оклеавају са таквим потезом, упркос томе што и мушка и женска конкуренција играју под идентичним условима. Велика четворка би могла да оправда различите фондове због чињенице да неријетко проведе више времена од нас на терену, јер играју на три добијена сета, али они то не раде. Неки су изабрали једнакост, неки други нису - закључила је излагање Арина Сабаленка.