latinica  ћирилица
22/08/2024 |  07:48 ⇒ 09:19 | Аутор: РТРС

Ковачевић: Увођење броја 112 није пренос надлежности, Српска никада не би пристала на то (ВИДЕО)

Делегат Клуба српског народа у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ Радован Ковачевић рекао је за РТРС да давање сагласности за јединствени европски број за хитне случајеве 112 не представља пренос надлежности и да Република Српска никада неће пристати на било шта што задире у њену уставну структуру и надлежности.
Радован Ковачевић - Фото: РТРС
Радован КовачевићФото: РТРС

Ковачевић је истакао да је Влада Српске дала сагласност да се то питање ријеши унутар Програма реформи и Плана раста и да су наводи о преносу надлежности бесмислени.

Он је појаснио да ће бити уведен јединствен број у Републици Српској и ФБиХ, али ће, у складу са Уставом, то бити надлежност Републике Српске и ФБиХ.

- Уводимо јединствени 112 број за хитне случајеве који постоји у читавој ЕУ. На тај број моћи ће да зову људи из Републике Српске и ФБиХ, на позиве из Републике Српске јављаће се и интервенисаће људи из Српске, а на позиве из Федерације, људи из Федерације - навео је Ковачевић.

Он је рекао да су Република Српска и њени представници показали да БиХ може да функционише и иде напријед на европском путу и добије преговарачки статус, а све у складу са уставном структуром и поштујући Устав БиХ.

Ковачевић је нагласио да политичко Сарајево не види реформе као прилику за побољшање живота грађана, већ као могућност да нешто отме од Републике Српске.

- Када виде да ми никада нећемо дозволити да се било шта отме од Републике Српске и њених грађана, онда пристану на рјешење које јесте реформа и које је у складу са Уставом - рекао је Ковачевић, додајући да је тако било и са механизмом координације.

Он је нагласио да Република Српска одлучује о свему што треба да спроведе и да ће тако и остати.

- Наш примарни циљ је заштита интереса Републике Српске и брига о свим грађанима Српске. Мислим да су у Сарајеву свјесни да нема начина да преваре и уцијене Републику Српску. Колико год пријетили и санкционисали, ми нећемо одустати од заштите уставног поретка - поручио је Ковачевић.

Коментаришући јучерашњи напад на возило у којем се налазио министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић, Ковачевић је рекао да је индикативно то што је неко баш у Сарајеву покушао да угрози безбједност представника Републике Српске.

- Као замјеник предсједавајућег Заједничке комисије за одбрану и безбједности Парламентарне скупштине БиХ предложићу да отворимо то питање. Да ли је ово порука свима нама из Републике Српске да у Сарајеву нисмо безбједни? - упитао је Ковачевић.

Говорећи о троструком убиству у Гимназији у Санском Мосту, Ковачевић је рекао да се масовни злочини, нажалост, дешавају широм региона, Европе и свијета, а сада и код нас и да читаво друштво мора да ради на психолошкој подршци и проналаску адекватног одговора на овакве ситације.