latinica  ћирилица
22/08/2024 |  07:40 ⇒ 10:10 | Аутор: Агенције

Враћају се велике врућине?

Топлотни талас који је на Балкану трајао од краја јула, на кратко је прекинут ове недјеље благим падом температуре и временским непогодама. Према прогнозама метеоролога врућине се враћају већ овог викенда.
Врбас - Фото: РТРС
ВрбасФото: РТРС

Метеоролози најављују и у септембру високе температуре - до 35 степени Целзијуса.

Иван Ристић, метеоролог, каже за Блиц да ће топлотни талас захватити наше подручје већ у данима викенда.

- До 27. августа ће поново бити јако топло. Враћа се спарна топлота, топли талас и даље не посустаје. Затим ће доћи до тоталне промјене циркулације. Исландски циклон ће скоро нестати, ослабиће и бићемо под утицајем источног европског антициклона с тим што да је зима падао би снијег. Слична ситуација се десила и у јануару, само што сада није у питању хладан, већ врео ваздух на истоку Европе. Имаћемо минимални пад температуре, од 32 до 36 степени - рекао је Ристић.

Говорећи о временском феномену "Топлотна купола" појаснио је да је ваздух над Балканом и даље заробљен топлотном куполом која се "заглавила" између Алпа и Карпата.

- Према садашњим прогнозама љето се наставља до даљњег, али се очекује ипак тренд мањег пада температура почетком септембра. Јулски талас топлог ваздуха смо некако и заборавили, а августовски никако да прође, траје још од око 10. августа. Постаје напорно и веома је важно штитити се од високих температура и сунца у најтоплијем дијелу дана. Обавезна је хидратација - додаје Ристић.

Он је појаснио да би коднас, али и Европи, добро захладнило потребан је АТР - атлански блок, који би усмјерио хладан арктички ваздух на југ који би кроз "бечка врата" стигао и до нас.

- Да ли ће генератори циркулације на планети Пацифик и Индијски океан живнути остаје да се види у наредним мјесецима. Од јуна смо у режиму топлотних таласа, Балкан дјелује као топлотно острво. Чак и мапе за децембар "остају у црвеном", што значи да је температура за скоро три степена већа од нормалних - истакао је Ристић за Блиц.