latinica  ћирилица
21/08/2024 |  19:41 ⇒ 21:06 | Аутор: РТРС

Споран споразум са руководством сарајевског аеродрома; Правобранилаштво Српске: Прекорачена овлашћења (ВИДЕО)

Не стишавају се реакције на најављено проширење Међународног аеродрома Сарајево на територију општине Источна Илиџа.
Аеродром Сарајево - Фото: РТРС
Аеродром СарајевоФото: РТРС

Из Републичке управе за геодетске и имовинско правне послове кажу да је ово још један у низу покушаја ФБиХ да незаконитим и неуставним поступањем одузму имовину Српској.

Споран је Споразум који је начелник општине Маринко Божовић потписао са руководством аеродрома прије двије године. У Правобранилаштву Српске тврде да је прекорачио овлашћења.

Посланик у Представничком дому ПС БиХ Мирослав Вујичић који је први алармирао јавност о овом проблему каже да Божовић није обавијестио ни локалну Скупштину општине. На прозивке, Божовић одговора тужбама за клевету и повреду части.

Потписивањем Споразума са менаџментом сарајевског аеродрома Божовић је изашао ван оквира својих овлашћења. У Правобранилаштву Српске тврде да им се никада није обратио иако је заштита имовинско правних интереса у конкретном случају општине Источна Илиџа, због потенцијалног ширења сарајевског аеродрома, њихова надлежност.

- На жалост овај Споразум је Правобранилаштво добило незванично. Потписивањем Споразума прекршен је Устав Српске, Закон о правобранилаштву и закон о локалној самоуправи и тако даље. Овај споразум је ништаван, противправан и не може производити никакво правно дејство. И наравно, мора се утврдити одговорност јер су овдје овлаштења прекршена - изјавио је главни правобранилац Републике Српске Милимир Говедарица.

Стављајући свој потпис на Споразум, у мају 2022. године, Божовић је начинио први корак ка најављеном проширењу аеродромске ограде на територији Републике Српске, тврде његови политички опоненти. Учинио је то без овлашћења СО Источне Илиџе на шта је обавезан према Закону о локалној самоуправи.

- Дакле, он је изашао из својих овлашћења, прекршио је закон, довео је у заблуду СО Источна Илиџа, у коначници није упознао грађане са штетностима тог Споразума. Видјели смо да је он штетан по општину Источна Илиџа и да ставља општину у подређени положај - упозорио је Вујичић.



Није неважно, каже Вујичић, да је Споразум писан латиницом, обилује ријечима и формом које нису својствене правописном стандарду српског језика. Божовић је раније одбацио оптужбе да је дао дозволу за проширење ограде сарајевског аеродорма на територији Источне Илиџе, а за Споразум тврди да се односи само на ограничавање градње у близини аеродрома из безбједносих разлога .

- Са тим Споразумом упознати су одборници, њихове тврдње да нису погледали Споразум су апсолутно нетачне и неистините - навео је Божовић.

Осим задирања у територију Српске, евентуалним проширењем аерородмске ограде пресјеца се путна комуникација и отежава свакодневни живот грађана Источне Илиџе уз ентитетску линију, цијела прича добија нову димнензију сазнањем да Американци имају велики интерес да узму сарајевски аеродром под концесију.

- Конкретно још актуелни амбасадор Мајкл Марфи је у јуну ове године имао састанак са федералним премијером Нермином Никшићем. Зашто су у овом тренутку заинтересовани за сарајевски аеродром, да ли ће то логистичка база за НАТО трупе? Дакле, ова прича има и другу страну много компликованију, на жалост, начелник није то препознао - рекао је Вујичић.

Начелник Источне Илиџе Маринко Божовић одбио је да било шта коментарише и кратко је изјавио да ће судским путем тражити заштиту угледа и части од, како је рекао, оркестиране режимске, медијске хајке.