latinica  ћирилица
21/08/2024 |  19:02 | Аутор: СРНА

Жупљанин: За Србе у Сарајеву нема слободе кретања

Изјашњење тужиоца Тужилаштва Кантона Сарајево да пресретање возила у којем је био министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић није кривично дјело доказује да у Сарајеву нема слободе кретања за српске представнике и да се на сваки начин покушава учинити неподношљивим њихов боравак у овом граду, рекао је декан бањалучког Факултета за безбједност и заштиту Слободан Жупљанин.
Слободан Жупљанин - Фото: РТРС
Слободан ЖупљанинФото: РТРС

Жупљанин је нагласио да је сасвим сигурно ријеч о посебном поступању када се ради о српским кадровима који живе и раде у Сарајеву.

Он сматра да није логично да било ко пресреће возило министра безбједности у Савјету министара, а да се тужилац изјасни да ту нема повреде прописа.

- Очигледно да је тај возач знао чије возило пресреће и да је намјера да се пошаље порука да нема слободе кретања за српске представнике и да се на сваки начин покушава учинити неподношљивим њихов боравак у Сарајеву - навео је Жупљанин за Срну.

Према његовим ријечима, ово није ни први, а вјероватно ни посљедњи пут да се српски представници у институцијама БиХ узнемиравају на различите начине, да им се пријети, те праве разне сплетке и зачкољице.

Он сматра да би Министарство безбједности требало да предузме мјере, упркос томе што тужилац тврди да нема елемената кривичног дјела, јер постоји и други начин да дође до процесуирања одговорног лица с циљем да се не прави разлика међу грађанима БиХ који живе и раде у Сарајеву.

- За њих су Срби и даље грађани другог реда и на сваки начин их покушавају дезавуисати и ометати, то су поруке да они нису добродошли у Сарајево. То су поруке које нису у складу са оним што би требало да буде БиХ, да у миру живе сви народи, посебно три конститутивна народа - рекао је Жупљанин.

Он је упитао шта могу да очекују грађани ако се тако понашају према министру на нивоу БиХ, ма ко био и шта радио.

- Министар безбједности мора да анализира случај и да утврди које мјере треба предузети да се овакве ствари не би дешавале, не само српским носиоцима власти, већ и другим Србима који живе и раде у федералном дијелу БиХ - закључио је Жупљанин.

Министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић рекао је раније данас Срни да се кретао у службеном возилу из правца Источног Сарајева према Сарајеву, односно у правцу кабинета Министарства безбједности, близу Врбања моста, када их је пресрео црвени џип који је у више наврата покушао да их заустави, те је реаговало обезбјеђење и МУП Кантона Сарајево.

- Црвено возило, видио сам да се ради о џипу, покушало је у више наврата и у једном тренутку успјело да раздвоји возило у којем сам се ја налазио и заштитно возило. Након више упозорења од људи из обезбеђења, нису могли да га удаље, исто возило је покушало у неколико наврата да удари или возило министра или возило обезбјеђења - појаснио је Нешић.

Тужилац Тужилаштва Кантона Сарајево изјаснио се да возач "ренџ ровера" чији су иницијали К.Х /48/ из Сарајева није починио кривично дјело када је данас на Врбања мосту пресретао возило у којем је био министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић и возила пратње.