latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:40 | Аутор: СРНА

Објављени јавни конкурси за суфинансирање програма и пројеката у култури

Министарство просвјете и културе Републике Српске објавило је данас јавне конкурсе за суфинансирање програма и пројеката у култури за ову годину и за суфинансирање пројеката културног стваралаштва националних мањина у овој години.
Министарство просвјете и културе - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културеФото: РТРС

Јавни конкурси биће отворени до 20. септембра, а неблаговремене и непотпуне пријаве неће бити узете у разматрање, саопштено је из Министарства.

У складу са Правилником о поступку избора и начину суфинансирања програма и пројеката у култури расписано је осам конкурса.

Расписани су конкурси за суфинансирање програма рада репрезентативних струковних удружења, суфинансирање пројеката из области музичке и музичко-сценске умјетности, суфинансирање пројеката из области визуелне и мултимедијалне умјетности, те за суфинансирање пројеката културно-умјетничких друштава и ансамбала народних игара и пјесама.

Конкурси су расписани и за суфинансирање позоришне продукције и позоришних фестивала, суфинансирање пројеката из области издавачке дјелатности, суфинансирање пројеката из области очувања и промоције културног насљеђа, као и за суфинансирање пројеката у области књижевности.

За суфинансирање пројеката културног стваралаштва националних мањина конкурс је расписан на основу Правилника о критеријумима и поступку расподјеле средстава за суфинансирање пројеката културног стваралаштва националних мањина.

Право подношења пријава на јавни конкурс имају правна лица регистрована за обављање културно-умјетничке дјелатности на територији Републике Српске, као и јавне установе културе чији је оснивач јединица локалне самоуправе и то искључиво са пројектима за које је планирано више извора финансирања.

При томе, потребно је водити рачуна да предвиђено суфинансирање од Министарства просвјете и културе не прелази 80 одсто од укупног буџета пројекта.

Процјену, стручно вредновање и бодовање пријављених пројеката, на основу општих и посебних критеријума, прописаних за сваку област, те одредаба о начину бодовања пројеката, вршиће стручне комисије које ће именовати министар просвјете и културе.

Подносиоци пријава сву потребну документацију треба да доставе у складу са одредбама сваког појединачног конкурса и на обрасцима које је прописало Министарство просвјете и културе.

Сви конкурси, уз обавезне пратеће обрасце за пријаву, доступни су на страници Владе Републике Српске, Министарства просвјете и културе Српске.