latinica  ћирилица
20/08/2024 |  22:25 ⇒ 22:32 | Аутор: СРНА

Изложба радова са Петог међународног бијенала радова на папиру у Приједору

У Музеју Козаре вечерас је отворена изложба стотињак радова 64 аутора из 10 земаља, учесника конкурса Петог међународног бијенала радова на папиру "Приједор 2024".
Изложба - Фото: СРНА
ИзложбаФото: СРНА

Ријеч је о избору најуспјешнијих од око 200 радова колико је стигло на овај међунарони конкурс.

Директор Музеја Козаре Драгана Мамић рекла је новинарима да ова манифестација, која годинама окупља велики број умјетника из цијелог свијета, Приједор ставља на јединствену мапу културних дешавања, не само регије, него и шире када је ријеч о радовима на папиру малог формата.

Најбоље радове изабрао је стручни жири у саставу Милан Ђорђевић и Светлана Волић из Србије, те Зоран Бановић из Републике Српске.

У категорији цртеж и графика главну награду добила је Драгана Грујичић из Србије, у категорији интермедија Гај Лангевин из Канаде, а у категорији сликарство Милан Крајновић из Републике Српске.

Добитницима слиједи и новчани износ награде од по 500 евра, а сви првонаграђени радови постају дио ликовне збирке Музеја Козаре.

Посебно признање, односно похвале добили су Бојана Михајловић из Републике Српске и Жарко Вучковић из Србије, а за најбољи студентски рад похваљена је студенткиња Академије умјетности у Бањалуци Маша Грмаш.

Награђени умјетник Милан Крајновић изјавио је новинарима да му је била част да учествује на оваквој смотри.

- Ова међународна изложба показује какво је стање сцене када говоримо о радовима малог формата, прије свега оних који су рађени на папиру у изложбеним категоријама цртеж и графика, сликарство и интермедија - рекао је Крајновић.

Начелник градског Одјељења за културу, међународну сарадњу, спорт и невладине организације Александар Миљешић изјавио је да је ово традиционална манифестација која се бијенално одржава од 2016. године.

- Ово је јединствено бијенале на подручју БиХ, а посебно смо поносни што на овом конкурсу учествују умјетници из цијелог свијета, што Приједор позиционира као град којем је веома стало до умјетности и културе - рекао је Миљешић.

Он је навео да је ово била 58. и уједно посљедња манифестација у оквиру "Приједорског љета" које је почело 18. јуна.

Покровитељ Петог међународног бијенала радова на папиру је град Приједор, а изложба у Музеју Козаре биће отворена до 30. септембра