latinica  ћирилица
21/08/2024 |  09:20 | Аутор: СРНА

Одаловић: Курти нема снагу да крене на КФОР

Предсједник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић оцијенио је да би одлука режима у Приштини да отвори мост на Ибру имала несагледиве посљедице и да премијер привремених приштнских институција Аљбин Курти нема снагу ни храброст да крене на Кфор.
Вељко Одаловић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg) -
Вељко Одаловић (ФОТО: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ/ bg)

Главни мост на Ибру дијели Косовску Митровицу на јужни дио града гдје живе Албанци и сјеверни дио у којем 95 одсто становништва чине Срби.

Одаловић је указао на чињеницу да је мост на Ибру прије 25 година спријечио погром Срба, те оцијенио да је тај мост посљедњи симбол премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија "који треба срушити да би практично загосподарио у пуном капацитету сјевером Космета"

- То је био његов стратешки циљ, то је његова политика и он то не крије. То ће у његовој изборној кампањи бити можда најјачи и једини адут који ће продати локалним Албанцима да би добио њихову подршку - рекао је Одаловић за РТС.

Отварању моста на Ибру у овом тренутку противе се и САД, ЕУ, Квинта и ОЕБС, који сматрају да то питање треба да буде дио дијалога Београда и Приштине.

Албанци су више пута преко тог моста покушавали да упадну у сјеверни дио града гдје живе Срби, због чега је долазило до сукоба, а мост непрекидно чувају италијански карабињери из састава Кфора.