latinica  ћирилица
21/08/2024 |  08:21 ⇒ 09:05 | Аутор: РТРС

Начелница Службе за хигијену у ИЈЗ: Анализе показале да је вода у Бањалуци исправна, чекају се резултати "Батута" (ВИДЕО)

Начелница Службе за хигијену у Институту за јавно здравство Републике Српске Весна Рудић Грујић рекла је за РТРС да суз анализе рађене у посљедње вријеме показале да је вода у Бањалуци исправна, али да се јиш чека на резултате анализе узорака узетих из инфилтрационих базена и сирове воде из ријеке Врбас који су упућени у београдски институт "Др Милан Јовановић - Батут".
Весна Рудић Грујић - Фото: РТРС
Весна Рудић ГрујићФото: РТРС

- Вода из водоводног система најбоље је конторлисан производ на нашем простору, а Правилник дефинише параметре које контролишемо. Анализе рађење у посљедње вријеме нису показале значајнија одступања - рекла је Рудић Грујић.

Она је навела да су анализе показале да је вода микроболошки неисправна само у локалном водоводу у Верићима који није било могуће хлорисати, јер њим, због неријешених имовинско-правних односа још не газдује градски Водовод.

Рудић Грујић је рекла да је ова контрола рађена због узнемирености јавности, јер није било пријава из здравствених установа о тегобама изазваним неисправном водом.

Појаснила је да Институт мјесечно врши анализу око 220 узорака воде, од којих 210 из дистрибутивне мреже и десет сирових узорака воде која ће тек ући у процес.

Она је рекла да се контролишу извори, резервоари гдје се сакупља вода из различитих изворишта, затим вода на изласку из фабрике, односно готов производ, те на крају вода на мрежи.

Рудић Грујић је рекла да и Водовод врши интерни процес контроле и да се у случају било каквих одступања одмах дјелује.