latinica  ћирилица
21/08/2024 |  07:35 ⇒ 10:18 | Аутор: sputniknews.com

Блинкен завршио посјету Блиском истоку, без напретка у преговорима о миру у Гази

Амерички државни секретар Ентони Блинкен завршио је девету посјету Блиском истоку од почетка рата у Гази, упозоривши да је "вријеме од суштинског значаја" када је у питању склапање споразума о примирју.
Ентони Блинкен (Фото: EPA-EFE/Tomohiro Ohsumi, илустарција) -
Ентони Блинкен (Фото: EPA-EFE/Tomohiro Ohsumi, илустарција)

Блинкенова посљедња посјета, завршена у уторак, није резултирала напретком у преговорима, а Израел и Хамас су сигнализирали да су кључна питања остала неријешена, преноси АП.

Након састанака у другим земљама посредницима, Египту и Катару, Блинкен је рекао да је фокус на томе да Хамас прихвати нове америчке измјене приједлога споразума и имплементације, будући да је, према његовим тврдњама, Израел то већ учинио.

- Наша порука је једноставна. Јасно је и хитно је. Морамо да постигнемо споразум о прекиду ватре и таоцима и то морамо да урадимо сада. Вријеме је кључно - рекао је он новинарима прије него што је напустио Катар.

Блинкен је истакао да је у такозваном приједлогу премошћавања јаза између Израела и Хамаса "веома јасан распоред и локације повлачења (израелске војске) из Газе".

Хамас је у уторак саопштио да је најновији приједлог преокрет у односу на претходни, који је палестинска група наводно прихватила, а који се базирао на америчком приједлогу из маја.

Тада је предсједник Џо Бајден предложио повлачење израелске војске и повратак талаца и палестинских затвореника у фазама.

У саопштењу се наводи да је најновији приједлог који подржавају САД усклађен са захтјевима Израела и указује на инсистирање да ИДФ остане у Филаделфијском коридору, на прелазу Рафа између Појаса Газе и Египта и коридору Нецарим.

Хамас, такође, криви израелског премијера Бењамина Нетанијахуа за увођење нових услова око ослобађања палестинских затвореника.