latinica  ћирилица
20/08/2024 |  20:38 ⇒ 20:55 | Аутор: ТАНЈУГ

Златибор: Празник спортског филма

Изложбом у част Синише Михајловића 22. августа почиње Међународни фестивал спортског филма на Златибору.
Синиша Михајловић (Фото: Танјуг screenshot) -
Синиша Михајловић (Фото: Танјуг screenshot)

Под слоганом "Да побиједи олимпијски дух" на Златибору ће 22. августа бити отворена још једна међународна смотра спортског филма.

У конкуренцији за престижна признања Фестивала спортског филма је 77 наслова. Аутори долазе из 25 земаља и са четири континента што најбоље потврђује да је овај фестивал једна од најрепрезентативнијих смотри спортског филма у свијету.

Фестивал ће бити отворен специјалном изложбом у част преминулог Синише Михајловића. На изложби ће посјетиоци моћи да виде приватне фотографије, личне ствари, дресове, пехаре и медаље. Ова изложба је прије Златибора била постављена само у Музеју примијењене умјетности у Београду и у Новом Саду. Отварању ће присуствовати Дражен Михајловић, Синишин брат, а изложбу ће отворити Мирослав Тањга, директор спортског сектора у Фудбалском савезу Србије, иначе Синишин кум.

Фестивал и ове године додјељује посебна признања истакнутим спортистима и спортским радницима, спортским савезима и организацијама. Неки од овогодишњих лауреата су Одбојкашки савез Србије, Филмске новости, Југословенска кинотека, те легендарни спортисти Ратко Рудић, Зоран Мустур, Вања Грбић, Јуриј Франко, Зоран Марковић, те Милош Грлица који ће добити признање "херој спорта и живота".

Традиционално, овај фестивал има партнерски град, а то је ове године Херцег Нови, којем је уручена застава Европског града спорта за 2024. годину, чиме је Нови званично ушао у породицу Европске асоцијације престоница и градова спорта.

У част најуспјешнијих новских спортиста и спортских радника, снимљен је документарни филм "На златним скалама" који је у званичној конкуренцији овогодишњег издања МФСФ на Златибору.

Филмове у такмичарском програму ће оцјењивати еминентни стручњаци из свијета филма , Душан Булић, сценариста и креативни продуцент из Србије, Маријана Терзин Стојчић, виши стручни сарадник Југословенске кинотеке, те Војко Корошец, директор МФСФ у Рогашкој Слатини, Словенија.

Организатори фестивала веома су поносни и на његов континуитет, али и на реноме који је ова смотра спортског филма стекла током година. Велика је част да филмови који прођу кроз селекције фестивала, касније буду препознати у међународним оквирима и да уз њихове описе стоји учествовање на Фестивалу спортског филма на Златибору.

Фестивал траје од 22. до 25. августа, када ће бити проглашени најбољи филмови. Ове године филмови ће се приказивати у Културном центру на Златибору, Дому Културе у Чајетини и на Краљевом тргу.