latinica  ћирилица
20/08/2024 |  15:44 ⇒ 15:45 | Аутор: СРНА

Појавила се кју грозница у Никшићу и Даниловграду, еутаназирано 14 грла

На неколико великих фарми крава у Даниловграду појавила се кју грозница и досад је еутаназирано најмање 14 грла, рекао је директор црногорске Управе за безбједност хране, ветерину и фитосанитарне послове Владимир Ђаковић.
Црна Гора - Фото: РТРС
Црна ГораФото: РТРС

- Ми смо увијек забринути кад су у питању зоонозе, болести које се са животиња могу пренијети на човјека. То није алармантно стање и ништа што се не дешава иначе за овај период године - рекао је Ђаковић за портал РТЦГ.

Према његовим ријечима, ово је уобичајена ситуација за овај период, те да се то понавља из године у годину.

- Кад је љето болест се појача, са хладним данима то пада. Можда је има мало више него претходних година. Кју грозница је присутна већ годинама у Црној Гори. Она се не може сузбити и искоријенити, чак код нас се већ и одомаћила под називом "балкански грип" - појаснио је он.

Ђаковић каже да је Управа донијела програм и сет мјера који ће да спроведе како би учинила све да болест ставе под контролу. "Формиран је и стручни тим који све прати", наводи он.

Ђаковић каже и да постоји вакцина коју је одобрила ЕУ и да се о томе размишља као опцији. "Уколико наш стручни тим донесе одлуку, мораћемо одвојити средства за куповину те вакцине", поручио је он.

Да се кју грозница појавила и у Никшићу потврдила је и ветеринарски инспектор Славица Суџум.

- На једној фарми у Никшићу потврђени су случајеви кју грознице. Неколико је крава еутаназирано и сходно препорукама закопано, а неколико је обољелих. Обавијештена је и епидемиолошка служба у Никшићу - каже Суџумова.

Она сматра да држава треба да донесе одлуку о вакцинацији грла, те наглашава да је ријеч о вакцини која кошта свега неколико евра.

Кју грозница је професионална болест сточара, ветеринара и људи који су у директном контакту са животињама. Ова грозница, када се унесе у организам, може и да не изазове значајне симптоме.

Међутим, јавља се и обољење које се манифестује повишеном температуром, упалом плућа, малаксалошћу, а успјешно се лијечи антибиотицима. Изазива је бактерија цохиелла бурнетии.