latinica  ћирилица
19/08/2024 |  14:16 ⇒ 15:27 | Аутор: Агенције

Путин и Алијев потписали документе који ће допринијети развоју сарадње (ВИДЕО)

Мир на Кавказу у потпуности одговара исконским интересима свих земаља у региону, поручио је предсједник Русије Владимир Путин на заједничкој конференцији за медије са азербејџанским предсједником Илхамом Алијевим након званичног дијела посјете Азербејџану.
Путин и Алијев (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT) -
Путин и Алијев (фото: EPA-EFE/VYACHESLAV PROKOFYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT)

Азербејџански лидер је са своје стране потврдио да је на састанцима било ријечи о регионалној безбједности гдје се од септембра прошле године створила нова ситуација.

- Азербејџан је повратио територијалну цјеловитост због чега се појавила могућност за стварање стабилног и дугорочног мира - рекао је Илхам Алијев.

Документи који су данас потписани допринијеће развоју руско-азербејџанске сарадње, оцијенио је Путин, сумирајући резултате своје званичне посјете.

Посебна пажња током данашњих састанака била је посвећена унапређењу трговинске и економске сарадње, нагласио је руски предсједник и оцијенио да је за ову годину већ примјетан раст промета трговине.

- Русија је један од највећих инвеститора у Азербејџану и драго нам је да је тако - рекао је руски предсједник.

И Русију и Азербејџан брину еколошка питања, навео је Алијев, и потврдио да је на састанцима у уском и раширеном формату било ријечи о смањењу нивоа воде у Каспијском мору, те да је договорено да се утврде методе за избјегавање еколошке катастрофе која се већ наслућује и оком непрофесионалца.

Извор: rt.rs