latinica  ћирилица
19/08/2024 |  13:12 ⇒ 13:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Норвешка забринута због дјеловања шведских криминалних банди

Норвешка је све више забринута због дјеловања шведских криминалних банди на својој територији које су већ познате по својим злочинима у Данској гдје дјелују широм земље и повезују се са низом тешких насилних злочина, изјавио је шеф одсјека за организовани криминал у Норвешком националном истражном бироу Кјетил Тунолд.
Осло (фото: EPA-EFE/VIDAR RUUD NORWAY OUT - илустрација) -
Осло (фото: EPA-EFE/VIDAR RUUD NORWAY OUT - илустрација)

Тунолд је за шведски јавни сервис СВТ рекао да је ситуација озбиљна и да постоји оправдано страховање да ће шведске криминалне банде усмјерити своје активности на Норвешку, преноси Евроактив.

Шеф истрага за источни полицијски округ Норвешке Томас Стерк изјавио је да се успоставило неколико шведских криминалних мрежа у тој области које се баве прањем новца, трговином дрогом, привредним криминалом и изнудама.

- Забринути смо због грубе употребе насиља и да ће шведске банде регрутовати угрожене групе младих људи да им се придруже - рекао је Стерк, наводећи да је посебно забринут због злочина у вези са трговином дрогом.

Шведске банде су сада присутне у свих дванаест полицијских округа у Норвешкој и могу се довести у везу са увозом и дистрибуцијом дроге, саопштила је норвешка полиција.

Норвешка полиција је сада затражила подршку владе да започне заједничке патроле са шведском полицијом у пограничним областима које су посебно изложене дјеловању шведских банди, као што су Вермланд, Даларна и Јемтланд.

Данска је у петак најавила да ће увести граничну контролу са Шведском, након поновног избијања насиља шведских банди које се прелило на Данску посљедњих седмица и након што су Швеђани ухапшени под сумњом да су починили неколико насилних злочина у Данској.

- Реалност је у овом тренутку да не само Данска, већ и велики делови нордијских земаља осјећају последице дуготрајне неуспешне имиграционе политике Шведске, и ми то схватамо изузетно озбиљно - изјавио је 14. августа дански министар правде Петер Хумелгард.

Као одговор, у Стокхолму ће бити успостављен нордијски центар полицајаца из Финске, Норвешке и Данске.

Норвешки и фински полицајци су већ укључени, а дански ц́е се придружити за неколико седмица.

Један од случајева за који се сумња да су у њега умијешани шведски криминалци је експлозија у кући у стамбеном насељу у Дробаку, јужно од Осла, прошле јесени, а тројица Швеђана повезаних са бандама оптужена су за покушај убиства након тог инцидента.

Шведска, са популацијом од 10 милиона становника, има највећу стопу насиља по глави становника из ватреног оружја у ЕУ, са 55 убистава у 363 инцидента прошле године, што је далеко више од укупно шест убистава у пуцњавама у остале три нордијске земље.